29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaNasionalTunggang motosikal secara berbahaya, pelajar tingkatan 5 dan empat yang lain ditahan

Tunggang motosikal secara berbahaya, pelajar tingkatan 5 dan empat yang lain ditahan

Gara-gara mengunggang motosikal secara melulu dan berbahaya, lima remaja lelaki termasuk seorang pelajar sekolah ditahan polis di ibu negara.

Kejadian difahamkan berlaku di Kilometer 14 hingga 20 Lebuh Raya Seremban-Port Dickson pada 31 Oktober lalu, jelas Ketua Polis Daerah Port Dickson Superintenden Aidi Sham Mohamed.

Kesemuanya berusia 17 hingga 20 tahun ditahan antara jam 1 hingga 2:35 petang oleh Bahagian Risikan dan Operasi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman.

Mereka ditahan ekoran menunggang dengan aksi mengangkat tayar hadapan (wheelie) serta meluruskan kedua-dua kaki ala ‘Superman’ semasa di atas jalan raya.

Sebelum tangkapan dilakukan, seorang suspek dari Bangi, Selangor berusia 19 tahun bergerak dari Seremban ke Port Dickson manakala 4 penunggang lain bergerak dari Port Dickson ke Seremban.

Ujar beliau lagi, salah seorang daripada mereka merupakan pelajar tingkatan 5 daripada sebuah sekolah yang terletak di Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Manakala 3 suspek lain adalah pekerja kilang manakala seorang lagi adalah merupakan mekanik. “Semua tangkapan dan motosikal dibawa ke Balai Trafik Port Dickson untuk siasatan lanjut”.

Kes juga disiasat di bawah Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu atau menunggang secara melulu dan bahaya.

Mereka boleh dikenakan hukuman penjara kurang 5 tahun dan denda RM5,000 hingga RM15,000 serta hilang kelayakan lesen memandu lebih 5 tahun jika didapati bersalah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI