28.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaElak hidupkan lampu kecemasan, PDRM kongsi 4 tips pemanduan selamat ketika hujan

Elak hidupkan lampu kecemasan, PDRM kongsi 4 tips pemanduan selamat ketika hujan

Faktor keselamatan adalah amat penting dalam kehidupan seharian, terutamanya jika kita dalam perjalanan menaiki kenderaan di jalan raya.

Apatah lagi jika keadaan cuaca turut memainkan peranan – hujan lebat, angina kuat dan sebagainya ternyata membuatkan pemanduan lebih mencabar.

Susulan itu, Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Polis Diraja Malaysia (PDRM) ada berkongsi tips untuk kita semua memandu secara selamat ketika musim hujan.

Berikut adalah tipsnya :

#1 Pandu perlahan, kelajuan tidak melebihi 80 kilometer/jam

Jika kelajuan melebihi daripada had terbabit, tayar kenderaan gagal mencengkam permukaan jalan raya menyebabkan kenderaan meluncur ke hadapan.

#2 Jangan terlalu rapat dengan kenderaan di hadapan

Umum mengetahui bahawa permukaan jalan akan menjadi licin ketika hujan. Oleh itu, jika kenderaan di hadapan anda menekan brek secara tiba-tiba, anda mungkin tidak sempat untuk memberhentikan kenderaan lalu melanggar mereka.

#3 Jangan hidupkan lampu kecemasan

Ramai juga pengguna yang menghidupkan lampu ini ketika hujan lebat. Namun ianya tidak dibolehkan.

Lampu kecemasan hanya boleh dinyalakan sekiranya kereta anda berhenti di atas jalan raya atas sebab-sebab tertentu – bukannya ketika kereta masih lagi bergerak!

#4 Elakkan memandu di lorong kanan

Memandu di lorong kanan membuatkan kemungkinan air lopak yang dilanggar pemandu bertentangan mengenai cermin hadapan kenderaan anda.

Keadaan ini akan menyebabkan pandangan anda terganggu seketika dan cukup berbahaya jika anda memandu dalam keadaan yang laju.

Kongsikan tips ini bersama insan tersayang. Ingat tips-tips ini jika anda memandu ya!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI