27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaKahwini rakyat biasa, Puteri Jepun kini secara rasmi bukan golongan diraja

Kahwini rakyat biasa, Puteri Jepun kini secara rasmi bukan golongan diraja

TOKYO – Puteri Mako secara rasminya telah melepaskan status diraja selepas melangsungkan perkahwinan dengan teman lelaki dari zaman kolejnya, Kei Komuro.

Pteri Mako yang merupakan anak saudara kepada Maharaja Jepun iaitu Naruhito telah menyerahkan pendaftaran perkahwinan di pejabat perbandaran semalam (26 Oktober 2021). Beliau kemudiannya mengadakan persidangan akhbar bersama suaminya di sebuah hotel di Tokyo.

Dalam sidang media berkenaan, Mako dengan rendah diri memohon maaf kepada mana-mana pihak yang terkesan dengan keputusannya untuk mengahwini rakyat biasa.

“Saya memohon maaf atas kesulitan yang berlaku dan saya berterima kasih kepada mereka yang terus menyokong saya. Pada saya, Kei tidak boleh ditukar ganti. Perkahwinan ini adalah pilihan yang dilakukan oleh kami”.

Di bawah peruntukan undang-undang diraja Jepun, wanita dalam keluarga diraja akan kehilangan status diraja sekiranya berkahwin dengan rakyat biasa. Hal ini menyebabkan tiada sebarang upacara perkahwinan diraja akan diadakan buat kedua-dua pasangan yang berusia 30 tahun ini. Malah, Mako juga menolak elaun perkahwinan atas kehendaknya sendiri dan ingin mengadakan majlis perkahwinan secara sederhana.

Berita perkahwinan ini turut menyebabkan orang ramai menyamakan pasangan ini seperti pasangan diraja Britain, Putera Harry dan Meghan Markle yang turut meninggalkan kehidupan istana secara sukarela.

Mako dan Kei bertamu pada tahun 2012 sewaktu bergelar pelajar di Universiti Kristian Antarabangsa Jepun. Mereka kemudiannya melangsungkan pertunangan secara tidak rasmi pada September 2017. Pasangan ini dijangka akan berhijrah ke New York memandangkan Kei bekerja sebagai peguam di sebuah firma guaman di sana.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI