25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanIsu acrylamide dan glycidol biskut : KKM beri jaminan risiko terhadap kesihatan...

Isu acrylamide dan glycidol biskut : KKM beri jaminan risiko terhadap kesihatan adalah rendah

Kementerian Kesihatan (KKM) memberi jaminan bahawa tahap kandungan bahan ‘acrylamide’ dan ‘glycidol’ pada produk biskut yang dijual di Malaysia berada di bawah paras yang ditetapkan oleh European Union (EU) Commission.

Ia sekaligus bermakna bahawa risiko produk itu terhadap kesihatan individu yang memakannya adalah rendah.

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan (BKKM) juga difahamkan telah melakukan pemantauan terhadap produk biskut di pasaran tempatan sejak tahun 2015 lagi.

Ini termasuklah jenama terkemuka seperti Hup Seng, Jacobs dan Julie’s yang dikilangkan di negara ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan KKM, purata tahap ‘acrylamide’ adalah sebanyak 246 µg/kg (mikrogram per kilogram) berbanding paras ditetapkan EU Commission Regulation (350 µg/kg).

Penilaian risiko terhadap kandungan itu pada makanan juga turut dijalankan oleh BKKM dan hasilnya, risiko kesihatan terhadap pengambilan biskut tersebut adalah rendah.

Kedua bahan itu – acrylamide dan glycidol merupakan bahan karsinogen dan boleh memberi risiko kesihatan manusia, menurut International Agency for Research on Cancer (IARC).

Dalam pada itu, Hup Seng Perusahaan Makanan (M) Sdn Bhd, anak syarikat Hup Seng Industries Bhd ada mengeluarkan jaminan bahawa biskut keluaran mereka yang dipasarkan di Malaysia adalah selamat untuk dimakan.

Malah, produk biskut mereka juga difahamkan telah menepati kawal selia dan standard kualiti serta keselamatan makanan.

Terdahulu, terdapat laporan daripada CHOICE Magazine menyatakan terdapat 60 jenama produk konfeksi tepung termasuk biskut yang dijual di Hong Kong mengandungi acrylamide dan glicydol.

Para pengguna juga boleh mendapatkan panduan mengenai pencemaran bahan pada makanan menerusi Facebook rasmi KKM.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI