26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, October 25, 2021
Utama Berita Utama Bom mortar lama zaman Perang Dunia Kedua yang ditemui penduduk kampung di...

Bom mortar lama zaman Perang Dunia Kedua yang ditemui penduduk kampung di Perak berjaya dimusnahkan

Penduduk sebuah kampung di Perak digemparkan dengan penemuan sebutir bom mortar lama yang tidak meletup berukuran 60mm berhampiran sebuah jambatan.

Pada 10 Oktober, seorang pengguna TikTok @qasehazhar_ berkongsi di laman sosial itu dengan pendedahan kejadian yang memaparkan kehadiran kenderaan polis bersama kapsyen:

“Tidur dan penduduk kampung di arah keluar rumah bersama anak-anak kerana ada orang jumpa bom. Terkejut, takut semua ada, ingat main-main sahaja, rupanya… “

TikTok

Dalam video tersebut, dapat didengar kiraan masa dilakukan sebelum terdengar bunyi letupan, yang menunjukkan bahawa bom itu akhirnya berjaya dimusnahkan dengan selamat.

Menurut Qaseh yang merakam video ini, kejadian itu berlaku di Kampung Sungai Tapah, Manjoi, Perak.

TikTok

Bom itu telah dijumpai oleh jirannya yang sedang membersihkan sungai berdekatan jambatan di Jalan Rebana. Salah seorang jiran terserempak objek yang disyaki adalah bom.

Jiran itu yang pada awalnya berasa tidak pasti telah segera menghubungi bapa saudaranya untuk memeriksa semula, yang mana akhirnya telah merujuk bersama anggota tentera.

Ketua Polis Daerah Ipoh Yahya Hassan telah mengesahkan menerima maklumat berhubung penemuan bom itu pada jam 11.40 pagi.

TikTok

“Polis menerima panggilan seorang lelaki yang menyatakan beliau telah menemui satu objek menyerupai bom disyaki peluru mortar di kawasan itu,” menurutnya kepada Harian Metro.

Sepasukan polis, bersama Unit Pemusnah Bom (UPB) dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak telah dihantar ke kampung berkenaan dan bom berjaya dimusnahkan pada kira-kira jam 2 petang keesokan hari, tanpa sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda awam yang dilaporkan. 

TikTok

Setelah bom mortar berkenaan disahkan berjaya diletupkan, perkara berkenaan telah segera dimaklumkan kepada ketua kampung. Polis berkata keselamatan penduduk kampung sentiasa menjadi keutamaan.

TikTok

Menurut Qaseh, pada mulanya penemuan bom itu diingatkan hanya main-main, tetapi rupanya memang terdapat bom mortar lama telah dijumpai di kawasan itu setelah dimaklumkan pihak berkuasa.

Polis mengesahkan bahawa bom lama berkenaan yang dimusnahkan adalah bom UXO jenis Mortar 60mm yang biasa digunakan ketika zaman Perang Dunia Kedua. 

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI