28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaNasionalPM : Rentas negeri dibenarkan bagi individu lengkap divaksinasi bermula 11 Oktober

PM : Rentas negeri dibenarkan bagi individu lengkap divaksinasi bermula 11 Oktober

Kerajaan akhirnya bersetuju untuk membenarkan Keluarga Malaysia yang sudah lengkap divaksinasi untuk melakukan pergerakan merentas negeri.

Perkara itu diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri pada jam 3 petang 10 Oktober, di mana ia juga boleh dilakukan tanpa memerlukan kebenaran oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Alhamdulillah. Menurut Kementerian Kesihatan (KKM), kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di bawah Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) telah mencapai 90%”.

Katanya, Keluarga Malaysia turut dibenarkan untuk melancong ke mana-mana negeri, di samping bebas melakukan pergerakan balik ke kampung untuk bertemu keluarga.

Sungguhpun begitu, beliau menegaskan bahawa kebenaran rentas negeri ini tidak terpakai terhadap lokaliti yang diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Beliau juga mengingatkan agar rakyat Malaysia mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan walaupun sudah diberikan kebebasan pergerakan.

Ini kerana Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) di bawah KKM masih lagi dikuatkuasakan dan mereka yang didapati melanggarnya akan dikenakan tindakan.

Tambahnya lagi, pohak polis juga masih boleh membuat pemeriksaan secara rawak di mana sahaja walaupun tiada sekatan khusus dijalankan untuk menyekat pergerakan.

“Pihak polis boleh membuat pemeriksaan terhadap MySejahtera walaupun tiada SJR khusus untuk tujuan rentas negeri”.

Kerajaan turut membenarkan perjalanan ke luar negara termasuklah untuk melancong tanpa melalui MyTravel Pass di bawah Jabatan Imigresen berkuatkuasa tarikh yang sama.

Individu berkenaan perlulah lengkap dua dos vaksin COVID-19 dan perlu menjalani kuarantin wajib 14 hari sebaik sahaja pulang ke tanah air.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI