25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalGorila gunung tular di Congo ekoran swafoto disahkan mati dalam dakapan penjaga

Gorila gunung tular di Congo ekoran swafoto disahkan mati dalam dakapan penjaga

Seekor gorila gunung di Congo bernama Ndakasi yang sebelum ini tular ekoran swafoto bersama renjer di Taman Negara Virunga disahkan mati.

Difahamkan bahawa gorila yang berusia 14 tahun itu menghidapi penyakit dalam tempoh yang lama dan keadaan itu dengan pantas menyebabkan tahap kesihatannya merosot.

“Dengan kesedihan kami mengumumkan kematian gorila gunung yatim piatu yang kami sayangi, Ndakasi yang sebelum ini ditempatkan di bawah jagaan Pusat Senkwekwe, Taman Negara Virunga.

Lebih menyedihkan lagi apabila Ndakasi menghembuskan nafas terakhirnya di dalam pelukan penjaga dan rakan kesayangannya, Andre Bauma.

Gorila berkenaan ditemui ketika usianya 2 bulan apabila dirinya sedang bergayut pada tubuh ibunya yang kaku ditembak oleh militant bersenjata pada tahun 2007.

Andre adalah insan yang menenangkan Ndakasi pada malam pertama gorila itu diselamatkan dengan memeluknya. Semenjak daripada itu, Andre menjaganya sebaik mungkin.

Pada tahun 2009, Ndakasi kemudian telah dipindahkan ke Pusat Senkwekwe untuk tinggal bersama dengan gorilla gunung yang lain setelah pusat itu ditubuhkan.

Ndakasi tidak dibebaskan kembali ke habitat asalnya memandangkan keadaan dirinya yang agak rentan.

“Saya bertuah kerana berpeluang untuk membantu dan menjaga seekor makhluk yang begitu penyayang”.

“Sifat lembut dan pintar Ndakasi membantu saya memahami hubungan antara manusia dan spesies sepertinya dan mengapa kita perlu berusaha untuk melindungi mereka”, ujar Andre.

“Saya menyayanginya sama seperti menyayangi anak kecil dan personalitinya yang mesra sentiasa membuatkan saya tersenyum apabila berinteraksi dengannya.

Taman Nasional Virunga adalah ‘rumah’ buat beberapa gorila gunung terakhir di dunia. Jika digabungkan populasi spesies ini di Rwanda dan Uganda, hanya lebih 1,000 sahaja yang tinggal.

Manakala hampir 700 orang renjer di Taman Negara Virunga yang merisikokan nyawa bagi melindungi hidupan ini daripada konflik bersenjata di negara terbabit.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI