26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 17, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPDRM akan guna BMW M3 bernilai RM665,000 sebagai ‘kereta polis’ terbaru?

PDRM akan guna BMW M3 bernilai RM665,000 sebagai ‘kereta polis’ terbaru?

Selama bertahun-tahun, kita menyaksikan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan kereta peronda dan kenderaan pengiring rasmi mereka yang dinaik taraf bermula Proton Saga, Mitsubishi Lancer Evolution X (Evo X) sehinggalah Honda Civic FK8 Type R.

Baru-baru ini, tular gambar kenderaan PDRM menggunakan BMW M3 baru yang beredar di media sosial, dan warganet menjadi musykil dan tertanya-tanya adakah kenderaan rasmi PDRM akan menjalani tahap ‘upgrade’ terbaru?

Facebook

Carlist.my menyenaraikan harga BMW M3 bernilai RM665,000 dalam spesifikasi standard. Dengan kenderaan canggih memekak telinga dan boleh memecut laju seperti “Fast and Furious” rata-rata berada di jalanan kini, agak masuk akal juga sekiranya PDRM memutuskan untuk menaik taraf kenderaan mereka sekarang.

Facebook

Spesifikasi BMW M3 mempunyai gril hadapan yang besar, kereta segmen Grand Tourer yang dikuasakan dengan enjin 3.0-liter 6-silinder, 473hp / 550Nm tork atau 503hp / 650Nm tork pada varian persaingan. Dengan rear-wheel drive, kenderaan ini mampu memecut dari 0km/j sehingga 100km/j dalam masa 3.5 saat. 

Facebook

Sebagai perbandingan, Evo X hanya mempunyai 290hp / 366Nm tork, jadi Pasukan Helang PDRM akan memiliki kenderaan rasmi dengan sekurang-kurangnya 180hp lebih berkuasa memecut laju berbanding kereta peronda dan pengiring sedia ada sekarang.

Facebook

Sementara itu, para warganet memberi reaksi di bahagian komen media sosial yang bertanya adakah kereta polis terbaru ini sebenarnya untuk produksi filem tempatan terbaru yang sedang dalam penggambaran. Walau bagaimanapun, nama filem itu tidak pula dinyatakan.

Facebook

Walaupun Vocket Car Club telah mengesahkan dalam bahagian komen mereka di Instagram bahawa kenderaan ini bukan bagi tujuan pembikinan filem, PDRM tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi mengenai gambar kereta polis BMW M3 yang hangat diperkatakan di pelbagai platform media sosial itu.

Apa yang pasti, gambar-gambar ini telah meraih perhatian serta rasa kagum serta teruja kalangan warganet memandangkan kenderaan rasmi terbaru yang bakal digunakan oleh PDRM akan terus lebih canggih dan berkuasa tinggi pada masa hadapan.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI