26.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 24, 2021
Utama Berita Utama 998 kawasan di Lembah Klang alami gangguan bekalan air selama 4 hari

998 kawasan di Lembah Klang alami gangguan bekalan air selama 4 hari

Air Selangor mengumumkan beberapa kawasan di negeri itu akan mengalami gangguan bekalan air berjadual pada minggu depan.

Ia melibatkan sebanyak 998 kawasan di Lembah Klang, termasuklah Petaling, Klang, Shah Alam, Gombak, Kuala Lumpur, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Difahamkan bahawa gangguan itu berlaku susulan daripada pelaksanaan kerja-kerja penambahbaikan dan penyelenggaraan aset-aset kritikal.

Keadaan itu akhirnya menyebabkan penutupan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (LRA SSP1). Gangguan ini dijadualkan berlangsung selama 4 hari bermula 13 Oktober ini.

“Pelaksanaan kerja-kerja ini telah tertangguh daripada jadual asal iaitu pada tahun 2019 dan 2020 berikutan insiden pencemaran yang menyebabkan gangguan bekalan air berskala besar”.

Air Selangor juga menjelaskan bahawa pelaksanaan kerja-kerja penambahbaikan itu juga telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Berikutan itu, pelanggan yang terjejas dinasihati untuk membuat simpanan bekalan secukupnya serta menggunakan air secara berhemah untuk sepanjang tempoh gangguan itu.

Dalam pada itu, pihak Air Selangor akan menggerakkan 105 lori tangki ke kawasan terjejas, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan rumah pengebumian.

Mereka juga akan menyediakan 18 paip air awam dari 14 hingga 16 Oktober untuk kemudahan pelanggan yang memerlukan bekalan air.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI