26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalKWSP : Separuh daripada pencarum miliki kurang RM10,000

KWSP : Separuh daripada pencarum miliki kurang RM10,000

Ketua Pegawai Strategi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Nurhisham Hussein mendedahkan bahawa hanya 28% (3.6 juta) pencarum memiliki simpanan kurang RM1,000 di dalam akaun satu dan dua.

Ujar beliau, situasi itu amat membimbangkan terutamanya apabila ramai ahli yang mengurangkan bahkan mengosongkan simpanan persaraan akibat desakan hidup berhadapan dengan COVID-19.

 “Sebanyak 6.8 juta pencarum pula mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 di akaun satu dan 9.8 juta pencarum mempunyai baki yang sama di akaun dua”.

Menurutnya, ini walau bagaimanapun bukanlah satu petanda untuk menarik nafas lega kerana ia masih belum mencukupi sebagai persediaan untuk persaraan kelak.

“Kami menjangkakan pada akhir tahun ini, hanya 6.1 juta atau 48% daripada pencarum KWSP mempunyai simpanan kurang daripada RM10,000 di dalam kedua akaun mereka”.

Tambahnya, golongan B40 dan M40 adalah yang paling teruk terjejas dan cenderung untuk hidup dalam kemiskinan di usia tua kelak.

Keadaan itu walau bagaimanapun berbeza buat golongan T20 yang menunjukkan peningkatan terhadap simpanan masing-masing.

“Jumlah simpanan KWSP bagi golongan B40 menurun sebanyak 38% dan M40 sebanyak 18% manakala T20 meningkat sebanyak 4% di mana 77.4% daripada jumlah simpanan adalah mereka yang berusia bawah 55 tahun”.

Beliau berpandangan bahawa faktor kurang pendapatan adalah punca utama pencarum tidak berupaya untuk mengumpul dan membuat simpanan yang banyak.

“Terdapat 85% mereka bergaji bawah RM5,000 dan 52% di bawah RM2,000. Isunya mereka tidak mampu membuat simpanan yang sepatutnya kerana pendapatan rendah”.

Tahun ini juga adalah kali pertama KWSP mencatatkan input negatif apabila RM101 bilion iaitu berjumlah RM45 bilion.

Ia berhubung dengan pengeluaran i-Sinar, i-Citra dan i-Lestari selama 2 tahun berturut-turut.

“Kami sedaya upaya akan menguruskan isu ini daripada segi kesan terhadap portfolio dan pulangan”, jelasnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI