26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaKesihatanKJ : Individu tak boleh divaksin atas sebab perubatan boleh mohon sijil...

KJ : Individu tak boleh divaksin atas sebab perubatan boleh mohon sijil pengecualian vaksinasi

Individu yang tidak boleh menerima vaksin atas faktor-faktor perubatan seperti alahan kini boleh memohon sijil digital khas atau sijil pengecualian vaksinasi di aplikasi MySejahtera.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, sijil khas tersebut boleh dimohon di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) berdekatan.

Namun pemohon perlulah mengemukakan borang khas iaitu Slip Penilaian Kesesuaian Menerima Vaksin COVID-19 Bagi Pesakit Dengan Masalah Kesihatan Tertentu yang disahkan oleh pakar perubatan.

“Pakar perubatan akan menasihatkan pengambilan vaksin jenis lain yang bersesuaian. Sebagai contoh, jika seseorang didapati menghidapi alahan kepada vaksin jenis Pfizer, vaksin jenis lain seperti Sinovac boleh diberikan”.

“Sekiranya individu tersebut disahkan tidak boleh mengambil sebarang jenis vaksin COVID-19 atas sebab-sebab perubatan, individu tersebut perlu mematuhi SOP dengan lebih ketat secara kendiri”.

Ini kerana individu tersebut lebih berisiko untuk mendapat jangkitan COVID-19”, katanya ketika sesi jawab lisan di Dewan Rakyat pada 4 Oktober lepas.

Pakar perubatan yang dimaksudkan pula adalah daripada pakar di hospital swasta yang merawat individu tersebut, pakar atau pegawai perubatan yang merawat semasa ketiadaan pakar di hospital ataupun klinik kerajaan.

“Jika permohonan adalah lengkap dan mengikuti syarat yang telah ditetapkan, sijil digital melalui MySejahtera akan diperolehi dalam tempoh satu minggu”, tambahnya lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI