26.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 24, 2021
Utama Kesihatan Hotel di Langkawi tutup sementara selepas 50 staf dijangkiti COVID-19

Hotel di Langkawi tutup sementara selepas 50 staf dijangkiti COVID-19

Sebuah hotel di Langkawi telah diarahkan untuk ditutup sementara setelah lebih

Lebih 50 orang kakitangan di sebuah hotel yang terletak di Langkawi, Kedah telah dijangkiti COVID-19, lantas menyebabkan hotel tersebut ditutup buat sementara waktu.

Pengarah kesihatan negeri, Dr. Othman Warijo berkata jangkitan itu dikategorikan sebagai kluster tempat kerja ‘Dah Teluk Nibung’ melibatkan staf hotel terbabit.

“Daripada siasatan kami, jangkitan itu berasal daripada masyarakat dan tersebar ke hotel”, katanya ketika dihubungi.

Ujarnya, sejumlah 249 individu iaitu kakitangan hotel dan keluarga masing-masing sudah menjalani pemeriksaan, yang mana 59 orang daripada jumlah itu didapati positif.

Manakala 192 orang pula diuji negatif, sementara 3 individu lagi masih menunggu keputusan ujian.

Bagi mencegah gelombang jangkitan wabak ini, pihak jabatan kesihatan negeri telah mengenal pasti dan menyaring semua kontak rapat daripada kluster berkenaan.

Menurut Dr Othman lagi, semua kenalan rapat telah diletakkan di bawah Perintah Pengawasan Rumah (HSO) selama 10 hari.

“Setakat ini kami berjaya mengawal dan menghalang penularan virus”, tambahnya.

Perkara yang sama turut berlaku pada sebuah hotel popular di Georgetown, Pulau Pinang apabila operasi hotel itu terpaksa dihentikan setelah terdapat jangkitan COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Negeri, Dr. Norlela Ariffin berkata siasatan awal pihak berkuasa kesihatan mendapati beberapa kakitangan hotel telah dijangkiti virus berkenaan.

“Siasatan kami mendapati jangkitan berlaku dalam kalangan kakitangan hotel dan kami masih mengesan asal usul jangkitan”.

Hotel berkenaan juga sudah diarahkan untuk ditutup sementara oleh pihak berkuasa, manakala staf pula perlu menjalani kuarantin.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI