26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaBerita UtamaBeberapa jumlah undi tidak konsisten ditemui dalam audit forensik pilihan raya 2020...

Beberapa jumlah undi tidak konsisten ditemui dalam audit forensik pilihan raya 2020 – Senat Arizona

Peguam Negara Arizona berkata akan melakukan semakan semula dan siasatan ke atas penemuan keputusan itu.

Penggubal undang-undang Arizona diberitahu semasa perbicaraan 24 September mengenai jumlah undi tidak konsisten yang ditemui semasa audit forensik Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat 2020 yang dijalankan di daerah paling ramai penduduk di negeri ini.

Audit Maricopa County ditugaskan oleh Republikan dalam Senat Arizona.

Senat Negeri Arizona membincangkan keputusan audit Maricopa County pada 24 September 2021 (Gambar oleh Allan Stein/ Epoch Times)

Presiden Senat Karen Fann, seorang Republikan, mengeluarkan surat pada hari yang sama kepada Peguam Negara Arizona Mark Brnovich yang mencadangkan siasatan lebih lanjut berikutan penemuan audit. Dalam surat itu, beliau mengemukakan kebimbangan mengenai verifikasi tandatangan pada kertas undi, ketepatan daftar pemilih, keselamatan sistem pengundian, dan pengumpulan bukti yang berkaitan dengan pilihan raya.

“Saya dengan ini melanjutkan laporan tersebut untuk pertimbangan pejabat anda dan, jika anda merasakan bukti penemuan ini bersesuaian, siasatan lebih lanjut sebagai sebahagian daripada pengawasan berterusan anda terhadap isu-isu ini,” kata Fann kepada Brnovich dalam surat itu.

Mark Brnovich, seorang Republikan yang mencalonkan diri untuk Senat Amerika Syarikat, dalam satu kenyataan, “Saya akan mengambil semua tindakan perlu yang disokong oleh bukti dan keterangan di mana saya mempunyai kuasa undang-undang. Warga Arizona berhak mendapatkan hak mengundi mereka dengan tepat dan dilindungi.”

Pejabat Peguam Negara berkata Unit Integriti Pilihan Raya “akan menjalankan siasatan secara menyeluruh dengan maklumat dan bukti yang dikemukakan oleh Senat.” Dakwaan yang spesifik tidak boleh diulas lanjut sehingga siasatan yang berkenaan selesai, pejabat itu menambah.

Fann berkata dalam perbicaraan itu bahawa audit telah menghadapi halangan yang tidak perlu daripada pegawai Maricopa County, yang telah hadir ke mahkamah dalam usaha untuk menyekat audit dan sepina dari Senat negeri. Walaupun audit forensik tidak menemui perbezaan yang signifikan dalam jumlah undian – perbezaannya hanya beratus-ratus dalam laporan akhir – bukti yang ditemui mengenai banyak anomali lain, termasuk undang-undang yang telah dilanggar dan rantaian hak penjagaan undi tidak dipatuhi, Fann menambah.

Cyber ​​Ninjas, sebuah syarikat yang berpangkalan di Florida yang dilantik oleh Senat negeri bagi menjalankan audit, berkata kajian dan semakan melibatkan lebih daripada 1,500 orang dengan jumlah melebihi 100,000 jam. Walaupun syarikat itu berkata pihak mereka hanya menemui terdapat percanggahan undi sebanyak 994 dalam pilihan raya presiden dan 1,167 dalam pemilihan Senat Amerika Syarikat, laporan itu menekankan kemungkinan isu berkaitan gabungan jumlah keseluruhan 53,305 undi.

Maricopa County pada 24 September mengeluarkan beberapa siri kenyataannya di laman Twitter sebagai tindak balas terhadap penemuan yang dinyatakan dalam draf laporan audit forensik Cyber ​​Ninja yang telah dikeluarkan sebelum perbicaraan audit Senat.

Angka dalam draf laporan audit tidak sepenuhnya berkaitan dengan laporan akhir Cyber ​​Ninja. Fann berkata dalam perbicaraan itu, “Seperti yang anda ketahui, seseorang telah membocorkan salah satu draf laporan dalam jangka masa 24-48 jam terakhir. Itu adalah draf laporan, jadi saya dapat memberitahu anda bahawa apa-apa yang terdapat di dalamnya bukan sepenuhnya dalam laporan terakhir.”

Walau bagaimanapun, beberapa dakwaan utama dalam draf laporan mengenai kertas undi adalah tidak sepadan dengan laporan akhir.

Presiden Senat Arizona Karen Fann (Gambar AP /Ross D. Franklin)

23,344 kertas undi pos menggunakan alamat terdahulu

Menurut laporan akhir Cyber ​​Ninjas, 23,344 kertas undi yang diterima menggunakan alamat pengundi yang sebelumnya atau yang lama.

“Kertas undi pos yang diterima di bawah kad pengenalan dalam daftar pemilih untuk individu-individu yang mungkin tidak menerima kertas undi mereka melalui pos kerana mereka telah berpindah, dan tiada individu dengan nama belakangnya yang sama yang berada di alamat tetap. Melalui analisis data lebih meluas, kami telah mendapati kira-kira 23,344 undi yang berkemungkinan menghadapi keadaan ini,” kata laporan itu.

Cyber ​​Ninjas memaklumkan dalam laporannya sekiranya kertas undi dihantar melalui pos yang dapat dilanjutkan, maka itu akan melanggar Manual Prosedur Pilihan Raya Arizona.

“Senat harus mempertimbangkan untuk merujuk perkara ini ke Pejabat Peguam Negara untuk siasatan jenayah mengenai apakah syarat keperluan ARS 16-452 (C) telah dilanggar,” kata syarikat berkenaan dalam laporan itu.

Maricopa County membantah dakwaan itu pada 24 September, dengan mengatakan, “Kertas undi tidak dikirim ke alamat lain.” Ia juga menegaskan bahawa pengundian dari alamat terdahulu “adalah sah menurut undang-undang pilihan raya persekutuan,” seperti dalam kes pengundi tentera Amerika Syarikat dan pengundi luar negara. Daerah itu juga mengatakan terdapat 20,933 permohonan untuk alamat sementara bagi pilihan raya 2020.

Kertas undi pilihan raya Presiden Amerika Syarikat 2020 Maricopa County sedang menunggu untuk dikira semula di Veterans Memorial Coliseum di Phoenix pada 1 Mei 2021. (Gambar oleh Courtney Pedroza/Getty Images)

9,041 lebih banyak kertas undi dikembalikan oleh pengundi daripada yang dihantar

Cyber ​​Ninjas mendapati bahawa lebihan 9,041 kertas undi telah dikembalikan oleh pengundi daripada yang dikirim kepada mereka.

Menurut laporan itu, “9,041 lebihan kertas undi didapati sebagaimana yang telah dikembalikan dalam Fail Pengembalian Pengundian Awal EV33 untuk setiap individu yang mengundi melalui pos daripada didapati seperti yang dikirim kepada individu tersebut dalam Fail Kiriman Pengundian Awal EV32”. “Dalam kebanyakan hal seperti ini, pengundi menghantar satu kertas undi tetapi menerima dua kertas undi pada tarikh yang berbeza.”

Juruaudit kemudian menyatakan bahawa mereka diberitahu beberapa percanggahan “mungkin disebabkan oleh daftar pemilih yang dilindungi,” tetapi tidak dapat mengesahkannya. Maricopa County mengeluarkan kenyataan yang sama.

Daerah itu membantah penemuan tersebut di Twitter, dengan menyatakan majoriti terdapat beberapa entri dalam fail EV33 ketika pengundi “mengembalikan kertas undi tanpa tandatangan atau dengan percanggahan tandatangan,” dan dalam kes seperti itu, petugas pilihan raya menghubungi pengundi.

Gambar AP

Cyber Ninjas: Pengundi berpotensi mengundi di beberapa daerah

Cyber ​​Ninjas berkata kira-kira 5,295 kertas undi dipengaruhi oleh pengundi yang berpotensi mengundi di beberapa daerah.

Syarikat itu memberitahu pihaknya telah membandingkan senarai Maricopa County dengan semua pengundinya yang mengundi dalam pilihan raya (dirujuk sebagai Fail Undi Akhir VM55 ) bersama fail yang setara dengan 14 daerah Arizona yang lain, untuk mencari jumlah 5,047 pengundi dengan nama pertama, pertengahan, nama belakang, dan tahun kelahiran yang sama, mewakili kira-kira 10,342 undi di semua daerah.

“Kertas Undi Terjejas / Rosak dikira dengan jumlah undi (10,342) dan ditolak jumlah maksimum individu berpotensi unik (5,047). Ini menghasilkan 5,295,” kata laporan itu.

Kertas undi Maricopa County sedang dikira semula oleh petugas Cyber Ninjas di Veterans Memorial Coliseum di Phoenix pada 6 Mei 2021 (Gambar AP/ Matt York, Pool)

Secara berasingan, syarikat tersebut mendapati jumlah undi yang dikira dalam keputusan Maricopa rasmi adalah 3,432 lebih banyak daripada jumlah pengundi yang memilih.

“Jumlah keputusan rasmi tidak sepadan dengan persamaan jumlah dari Fail Undi Akhir (VM55),” kata Cyber ​​Ninjas.

Cyber ​​Ninjas berkata penemuan itu begitu signifikan kerana “jumlah individu yang tampil untuk mengundi mesti sepadan dengan jumlah undi yang dikeluarkan.” Syarikat itu mencadangkan agar perundangan “yang memerlukan ‘Kanvas Rasmi’ yang sepenuhnya dapat menyelesaikan Fail Undi Akhir” perlu dipertimbangkan.

Cyber ​​Ninjas juga berkata dalam penemuan lain terdapat 2,592 lebih banyak undi pendua daripada kertas undi asli yang dikirim untuk diduplikasi — satu proses untuk mengganti kertas undi rosak atau ditandakan dengan tidak tepat dengan kertas undi baru yang memelihara niat pengundi.

“Ini mungkin salah satu bahagian yang lebih menarik … bahawa kami mempunyai lebih banyak pendua daripada kertas undi yang asli,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Cyber ​​Ninjas, Doug Logan dalam pembentangannya pada 24 September. “Menurut pengiraan audit, kami memiliki 26,965 kertas undi asli dan kami mempunyai 29,557 undi pendua, dan jumlahnya perlu sama.

“Berdasarkan angka yang diterima dari Maricopa County, kita sepatutnya mempunyai 27,869 dari kedua-dua yang asal dan pendua, juga mereka perlu sepadan dengan sempurna,” tambahnya.

Penemuan lain mengenai pengundian yang terjejas termasuk 2,382 pengundi yang telah berpindah dari Maricopa County, dan 2,081 pengundi yang keluar dari negeri selama 29 hari sebelum pilihan raya. Menjawab penemuan itu, daerah itu berkata telah menyelesaikan pemeriksaan tempat secara berasingan dan mendapati “tiada percanggahan” dengan salah satu daripada angka tersebut.

Cyber ​​Ninjas juga melaporkan terdapat 1,551 undi yang dikira melebihi jumlah pengundi yang memilih, serta sejumlah penemuan kategori lain yang mempengaruhi jumlah undi yang lebih sedikit, seperti 397 kertas undi yang dihantar tanpa terdapat rekod mengenai ia telah dikirim, 393 kertas undi yang tidak lengkap nama, 282 kertas undi oleh individu yang “ditanda sebagai meninggal dunia,” dan 198 kertas undi yang dikeluarkan oleh individu yang mendaftar untuk mengundi setelah tarikh akhir 15 Oktober, antara lain kategori terpencil yang dinyatakan.

(Gambar oleh Rob Schumacher/The Arizona Republic via AP, Pool)

17,322 pendua sampul pengundian awal 

Shiva Ayyadurai, yang ditugaskan oleh Senat untuk “memeriksa tandatangan atau sebarang kekurangan” pada sampul kertas undi pengundian awal (EVB), memberitahu dalam pembentangan 24 September bahawa audit “mendedahkan anomali yang menimbulkan pertanyaan mengenai tandatangan yang sah dalam proses pengesahan.”

Ayyadurai berkata pasukannya hanya dilantik untuk mengesahkan sama ada sampul undi itu mengandungi tandatangan — bukan sama ada tandatangan sebenar sepadan dengan pengundi yang dimaksudkan.

Daripada 1,929,242 sampul undi yang dikembalikan dan disediakan oleh Senat, sebanyak 17,322 pendua ditemui, dengan beberapa pengundi telah memberikan undi yang sama sebanyak tiga hingga empat kali, menurut laporan Ayyadurai. Beliau menekankan dalam laporan kanvas Maricopa, tidak melaporkan terdapat sebarang pendua.

Sebagai respons terhadap dakwaan kertas undi yang digandakan, Maricopa County menulis pada 24 September, “Re: Kertas undi pendua. Setiap kali pengundi memiliki tandatangan yang dipersoalkan atau sampul surat kosong, kami bekerjasama dengan pengundi tersebut untuk memulihkan tandatangan tersebut. Itu yang kakitangan kami lakukan dengan tugas mereka untuk menghubungi pengundi dengan tandatangan yang dipersoalkan atau sampul surat dengan undi kosong. Hanya satu undi dikira.”

Di antara beberapa penemuan penting lainnya, Ayyadurai memaklumkan terdapat lebih daripada 25 peratus undi pendua diterima antara 4 November dan 9 November 2020.

Petugas sedang memeriksa semula kertas undi pilihan raya 2020 Maricopa County di Veterans Memorial Coliseum di Phoenix pada 6 Mei 2021. (Gambar AP /Matt York, Pool)

Dakwaan memadam fail

Juruaudit menyatakan dalam laporan mereka bahawa “berdasarkan pemacu Master File Table (MFT), sebahagian besar fail pada Server Sistem Pengurusan Pilihan Raya (EMS) dan mesin Pengimbas HiPro telah dipadam.”

“Semua fail ini akan membantu kita dalam tinjauan dan analisis sistem pilihan raya sebagai sebahagian daripada audit. Penghapusan fail ini melambatkan banyak analisis dengan ketara,” laporan itu memetik.

Maricopa membantah dakwaan itu dalam hantaran di Twitter, dengan menyatakan, “Maricopa County menyangkal keras dakwaan bahawa petugas @maricopavote dengan sengaja telah memadam data.” Daerah itu juga menyatakan yang ia mempunyai “fail ‘backup’ untuk kesemua data bulan November dan arkib tersebut tidak pernah disepina.”

Sementara juruaudit menyelesaikan bahagian audit yang berkaitan dengan kertas undi, mereka memaklumkan penilaian peralatan mesin pengundian sedang dijalankan.

“Oleh kerana Lembaga Penyeliaan Daerah Maricopa dan Senat Arizona baru-baru ini menyelesaikan pertikaian mereka mengenai item yang disepina, bahagian audit yang ini belum diselesaikan,” Cyber ​​Ninjas melaporkan.

Respons terhadap penemuan

Jack Sellers, ketua Lembaga Penyeliaan Daerah Maricopa, berkata dalam satu kenyataan sebagai respons terhadap perbicaraan audit Senat, “Pendapat Cyber ​​Ninjas berasal dari penyalahgunaan dan kesalahfahaman terhadap data yang diberikan oleh daerah dan diputar belit agar bersesuaian dengan naratif mengenai ada yang tidak kena.”

“Sekali lagi, ‘juruaudit’ ini melancarkan dakwaan liar, merosakkan, palsu di tengah-tengah audit mereka dan kepimpinan Senat yang memberikan mereka platform untuk menyampaikan pendapat, kecurigaan, dan kesimpulan yang salah tanpa disangkal dan tidak dapat ditentang. Perbicaraan hari ini tidak bertanggungjawab dan berbahaya,” tegasnya.

Sementara itu, Demokrat Arizona telah mengecam laporan juruaudit.

“Cyber ​​Ninjas memalukan Arizona selama berbulan-bulan, melanggar kepercayaan pengundi, menolak ketelusan, dan memerangkap pembayar cukai Arizona dengan berjuta-juta dolar. Apa yang mereka temui? Biden menang. Yang dikatakan pemimpin yang membenarkan dan menyokong ini perlu dipertanggungjawabkan pada tahun 2022,” kata Setiausaha Negeri Katie Hobbs, seorang Demokrat yang sering mengkritik audit tersebut dan berusaha untuk menjadi gabenor Arizona berikutnya, menulis di Twitter.

Peguam Negara Arizona, Mark Brnnovich di Phoenix pada 7 Januari 2020. (Gambar oleh Bob Christie/AP)

Tetapi Fann telah lama mengatakan bahawa sasaran audit adalah untuk memperbaiki sistem pilihan raya Arizona dan tidak merancang untuk membatalkan keputusan.

“Matlamat No.1 kami adalah memastikan undang-undang itu dipatuhi,” kata Fann dalam perbicaraan, sambil menambahkan bahawa terdapat “ramai orang” dengan pertanyaan mengenai integriti pilihan raya negeri. Memetik tinjauan yang dibuat, Fann menyatakan bahawa 45 peratus pengundi Arizona tidak mempercayai sistem pilihan raya.

Menjelang siaran rasmi laporan itu pada 24 September oleh Senat negeri itu, Trump memberi respons audit tersebut mendedahkan penipuan “signifikan dan tidak dapat disangkal” dalam pilihan raya presiden 2020.

“Audit telah mendedahkan bukti penipuan yang signifikan dan tidak dapat disangkal! Saya telah mendengarnya yang ia jauh berbeza daripada yang apa yang dilaporkan oleh media berita palsu,” kata Trump dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Trump menambah, “Sehingga kita tahu bagaimana dan mengapa ini berlaku, pilihan raya kita tidak akan pernah selamat. Ini adalah kejadian jenayah besar dan perlu disiasat oleh Peguam Negara dengan segera.”

Arizona merupakan salah satu dari beberapa negeri utama, termasuk Georgia, Pennsylvania, Nevada, Michigan, dan Wisconsin, yang memperakui Biden semasa Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat 3 November. Trump memenangi negeri-negeri tersebut, kecuali Nevada, pada tahun 2016. Menurut keputusan rasmi, Joe Biden memenangi Arizona mengatasi Donald Trump dengan margin melebihi 10,000 undi.

Pegawai Maricopa County tidak segera memberi respons atas permintaan The Epoch Times untuk memberi komen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI