24.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 1, 2023
UtamaBerita UtamaBeberapa kawasan sekitar Kota Kinabalu dilanda banjir kilat, air naik hingga ke...

Beberapa kawasan sekitar Kota Kinabalu dilanda banjir kilat, air naik hingga ke paras dada

Hujan lebat dan angin kencang selama beberapa jam lalu membawa kepada banjir kilat di sebahagian besar kawasan sekitar Kota Kinabalu, Sabah.

Antara kawasan yang terjejas disebabkan banjir adalah di sekitar Kolombong, Luyang, Inanam dan juga kawasan perkampungan di Penampang.

Air difahamkan mula naik sehingga ke paras hampir satu meter itu juga menyebabkan beberapa jalan utama sekitar bandar raya ini mengalami kesesakan.

Beberapa rakaman kejadian ini turut dikongsikan oleh pengguna di media sosial menunjukkan paras air yang tinggi, hingga mencecah ke paras dada.

Sehubungan itu, Ketua Balai Polis Bomba dan Penyelamat (BBP) Lintas, Agustavia Joe Guasi berkata pasukan bomba juga membantu memindahkan mangsa ke kawasan Damai.

“Pihak bomba masih menjalankan operasi pemeriksaan berikutan keadaan hujan yang masih berlanjutan”.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) telah mengeluarkan amaran kejadian ribut petir di beberapa kawasan – Papar, Putatan, Penampang, Kota Kinabalu, Tuaran, Kota Belud, Pitas dan Kudat.

Selain itu, ia turut melibatkan kawasan pedalaman membabitkan Sipitang, Kuala Penyu dan Beaufort.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI