30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaBerita UtamaKhairy: Pelancong ke Langkawi wajib jalani saringan COVID-19

Khairy: Pelancong ke Langkawi wajib jalani saringan COVID-19

Semua pelancong yang berniat ke Langkawi diwajibkan untuk menjalani ujian pengesanan COVID-19 sebelum memulakan perjalanan.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ujian itu (sama ada RT-PCR ataupun RTK-Antigen) perlu dilakukan di mana-mana fasiliti kesihatan dan makmal swasta dalam tempoh 48 jam sebelum tarikh berlepas.

“Projek rintis Pelancongan Gelembung Langkawi perlu dilaksanakan dengan berhati-hati”, tulisnya menerusi akaun rasmi Twitter.

Keputusan ujian itu juga perlu dibawa bersama bagi pemeriksaan di pintu masuk, tidak kira di lapangan terbang ataupun di terminal feri sebelum berlepas.

Pelancong juga boleh membeli kit ujian kendiri saliva dan membawanya ke lapangan terbang atau terminal feri untuk menjalani ujian pengesanan COVID-19 di tempat saringan yang disediakan.

Ataupun mereka boleh membeli kit ujian kendiri tersebut melalui perkhidmatan yang akan disediakan oleh pihak swasta di tempat saringan (lapangan terbang atau terminal feri) bagi menjalani ujian pengesanan di sana.

Ujian ini tambahnya akan dilakukan kepada individu dewasa 18 tahun ke atas serta remaja dan kanak-kanak (7 hingga 17 tahun).

Bagi kanak-kanak berusia 6 tahun ke bawah, hanya saringan gejala akan dilakukan bagi mengambil kira keupayaan mereka untuk mengeluarkan saliva.

“Kumpulan kanak-kanak ini mesti bersama ibu bapa atau penjaga yang sudah lengkap vaksinasi, bukan kes positif atau kontak rapat kepada kes positif dan hendaklah mematuhi SOP yang ditetapkan”.

Ujar Khairy, mereka yang didapati negatif COVID-19 dibenarkan untuk meneruskan perjalanan manakala mereka yang positif tidak dibenarkan dan akan diuruskan mengikut SOP pengurusan kes positif.

Menurutnya, kejayaan projek rintis ini sebagai gelembung pelancongan domestik pertama adalah sangat penting dalam menentukan hala tuju pembukaan destinasi gelembung pelancongan domestik seterusnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI