26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalPersatuan Falun Dafa : Ahli Parlimen Pro-Beijing cuba larang amalan kerohanian itu...

Persatuan Falun Dafa : Ahli Parlimen Pro-Beijing cuba larang amalan kerohanian itu di Hong Kong

Beberapa anggota parlimen pro-Beijing di Hong Kong mensasarkan pengamal Falun Gong pada 3 Julai lalu dan mendesak pemerintah untuk melarang pengamalannya di bawah undang-undang keselamatan negara yang penuh kontroversi di bandar ini.

Permintaan mereka disambut dengan kecaman oleh Persatuan Falun Dafa di kota itu, yang menyebutnya sebagai usaha untuk meneruskan penganiayaan selama bertahun-tahun oleh rejim Parti Komunis China (PKC) terhadap amalan di luar tanah besar.

Ini berlaku kerana kebebasan di pusat kewangan telah mengalami kejatuhan dramatik setelah pengenaan undang-undang keselamatan nasional Beijing musim panas lalu.

Sejak itu, undang-undang yang mengkriminalisasi tindakan yang dianggap oleh rejim PKC sebagai penindasan, pemisahan, kegiatan pengganas, atau kolusi dengan pasukan asing, telah digunakan untuk menghancurkan kekuatan pro-demokrasi kota ini.

Puluhan tokoh terkemuka yang mengkritik Beijing juga telah didakwa atau dipenjara di bawah undang-undang atau kesalahan yang serupa.

Falun Gong atau dikenali sebagai Falun Dafa, merupakan latihan meditasi dan ajaran moral berdasarkan prinsip ‘Sejati, Baik, Sabar’. Disiplin tersebut telah ditindas secara sistematik oleh Parti Komunis China (PKC) selama 22 tahun di tanah besar China, tetapi tidak di Hong Kong.

Sejak tahun 1999, berjuta-juta pengamal Falun Gong telah ditahan atau dipenjarakan, di mana mereka menderita penyiksaan, penyalahgunaan, dan bahkan pengambilan organ paksa. Penggubal undang-undang di Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan tempat lain telah mengadopsi resolusi yang mengutuk penganiayaan itu.

Baru-baru ini pada bulan Jun, Texas secara rasmi mengadopsi resolusi untuk mengekang pengambilan organ pengamal Falun Gong yang dipaksa oleh rejim, yang menggambarkannya sebagai ‘pembunuhan’.

Mensasarkan Falun Gong

Semasa sesi Majlis Perundangan pada 7 Julai, ahli politik pro-Beijing Hong Kong, Elizabeth Quat mendakwa bahawa kumpulan spiritual terlibat dalam menyebarkan ‘pendapat subversif’ melalui kegiatan awamnya di kota dan meminta pihak berkuasa untuk melarang amalan itu.

Kegiatan yang dimaksudkan adalah mendirikan booth jalanan dan mengadakan pameran, menyebarkan penerbitan dan mengadakan perbarisan,” yang didakwa Quat sebagai mempromosikan ideologi anti-China.

Pengamal Falun Gong di Hong Kong, serta banyak bandar lain di seluruh dunia, sering dilihat menyebarkan bahan kepada orang yang melalui kawasan itu dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran mengenai penganiayaan PKC dan pelanggaran hak asasi manusia dan untuk mendapatkan sokongan masyarakat untuk menghentikan penindasan.

Seorang lagi ahli politik pro-Beijing, Wong Kwok-kin, meminta pemerintah untuk menyiasat sumber dana Falun Gong dan membekukan asetnya jika perlu.

Sebagai respon, Setiausaha Keselamatan Hong Kong Chris Tang mengatakan pihak berkuasa akan menyiasat masalah tersebut, tanpa membahaskannya secara spesifik.

“Terdapat banyak tuduhan sama ada Falun Gong melanggar undang-undang keselamatan nasional Hong Kong. Agensi penguatkuasaan undang-undang pasti akan melihatnya secara teliti”.

“Tuduhan ini mungkin membawa kepada proses undang-undang tertentu. Jadi saya tidak akan mengulas secara terbuka mengenai organisasi individu”, kata Tang.

“Setiap tindakan yang dapat membahayakan keamanan nasional dan organisasi yang melakukan tindakan tersebut akan berhadapan dengan tindakan undang-undang, termasuk penyiasatan yang ketat, pengumpulan bukti, dan tindakan penguatkuasaan akan diambil, jika perlu”.

Kutukan

Persatuan Falun Gong di kota itu mengecam kempen yang dijalankan oleh anggota parlimen pro-Beijing. Sarah Liang, jurucakap persatuan itu, mengatakan bahawa selama lebih 20 tahun, pengamal tempatan telah menggunakan cara damai dan bukannya kekerasan untuk mendedahkan penganiayaan Beijing.

Dia menolak tuduhan aktiviti pengumpulan dana secara haram, dengan mengatakan bahawa amalan Falun Gong bertindak sebagai sukarelawan. Dia turut menambahkan bahawa semua buku-buku amalan tersedia untuk dimuat turun dalam talian secara percuma.

Persatuan Falun Gong juga didaftarkan secara sah di kota itu, di mana pengamalnya dilindungi oleh perlembagaan mini Hong Kong, yang menjamin kebebasan berkeyakinan, katanya.

Juga semasa sesi Majlis Perundangan, beberapa ahli politik pro-Beijing termasuk Quat, berusaha mengaitkan serangan 1 Julai baru-baru ini terhadap seorang pegawai polis dengan organisasi Falun Gong tempatan, tanpa sebarang bukti.

Pada 1 Julai, seorang lelaki Hong Kong berusia 50 tahun menikam anggota polis di belakang dan kemudian menikam dadanya dengan pisau. Penyerang dihantar ke hospital tetapi meninggal kira-kira sejam kemudian. Anggota polis itu walau bagaimanapun terselamat setelah menjalani pembedahan paru-paru yang tertusuk di hospital.

Penyerang, Leung Kin-Fai, selaku pengarah pembelian di syarikat minuman tempatan Vitasoy, belum dikenal pasti oleh polis atau mereka yang terlibat dengan Falun Gong. Liang tidak terkejut dengan tuduhan tidak berasas yang mengaitkan Falun Gong dengan serangan pisau.

“PKC sering menggunakan cara yang sangat tidak masuk akal untuk memutarbelit dan memfitnah Falun Gong”, kata Sarah, sambil menambah bahawa kepalsuan tuduhan itu terbukti dengan jelas.

Menurut seorang profesor Kajian China di University of Technology di Sydney, Feng Chongyi, tindakan penggubal undang-undang pro-Beijing adalah langkah pertama dalam kempen yang menekan Falun Gong dan disasarkan secara sengaja.

“Semua nampaknya disesuaikan mengikut undang-undang. Namun di sebaliknya adalah rancangan langkah demi langkah untuk membuatkan Falun Gong lenyap di Hong Kong. Ianya sangat jelas”.

Untuk pegawai yang secara terbuka menyasarkan kumpulan agama tanpa bukti yang cukup menunjukkan ‘tahap berat sebelah yang tinggi’ dan wajar dibimbangi, kata Tseng Chien-yuan, seorang profesor di National Central University di Taiwan dan ahli lembaga tidak berasaskan keuntungan, New School of Democracy.

“Ini menimbulkan pertanyaan sama ada sejauh mana mereka sanggup untuk menyorokkan jenayah dan menuduh kumpulan ini sehingga ia membuatkan mereka kedengaran konsisten”.

Bertahun-tahun gangguan

Pengamal Falun Gong di Hong Kong telah lama menjadi sasaran kumpulan tempatan yang disokong oleh rejim China.

PKC memulakan gangguan terhadap pengamal di bandar itu sekitar tahun 2011 melalui kumpulan depannya yang disebut Persatuan Penjagaan Remaja Hong Kong (HKYCA).

Sejak itu, ahli kumpulan telah berulang kali merosakkan bilik maklumat di tepi jalan yang didirikan oleh pengamal atau mengganggu individu yang menguruskan booth berkenaan.

Ketika para pengamal mengadakan tunjuk perasaan dan perarakan untuk meningkatkan kesedaran mengenai penganiayaan yang berterusan di China, anggota HKYCA akan berkumpul di lokasi berdekatan yang cuba mengganggu acara awam ini.

Pada Januari 2016, seorang anggota HKYCA ditemui di sebuah hotel tempatan di mana persidangan Falun Gong akan diadakan, selepas itu acara itu dibatalkan kerana kebimbangan ancaman bom palsu.

Pengamal juga telah diserang oleh anggota HKYCA atau individu yang berkaitan dengan kumpulan pro-Beijing lain di Hong Kong. Balai maklumat di tepi jalan terus menjadi sasaran tahun ini, walaupun HKYCA dilaporkan bubar pada akhir tahun 2020.

Sejak undang-undang keamanan mula dilaksanakan pada bulan Julai lalu, para pengamal Falun Gong di Hong Kong telah menyatakan keprihatinannya bahawa undang-undang ini akan digunakan untuk memadamkan kebebasan berkeyakinan.

Ada yang bimbang keselamatan tentang diri mereka, sementara yang lain takut mereka boleh diseksa atau diambil organ secara paksa, seperti yang dilakukan terhadap pengamal di tanah besar.

Iklim politik yang terus berleluasa di Hong Kong telah menyusahkan Liang, yang memetik mengenai penutupan paksa surat kabar pro-demokrasi terbesar di bandar ini dan tindakan berterusan terhadap kumpulan pro-demokrasi.

“Realitinya, sebanyak mana kebebasan yang masih tersisa di Hong Kong?”, soal Sarah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI