26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaKesihatanCEO Pfizer ramal varian COVID-19 kebal vaksin kemungkinan muncul

CEO Pfizer ramal varian COVID-19 kebal vaksin kemungkinan muncul

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla mengatakan pada 24 Ogos bahawa ada suatu ketika nanti, strain COVID-19 yang kebal terhadap vaksin mungkin muncul.

“Setiap kali varian itu muncul di dunia, para saintis kita akan mendapatkannya”, kata Bourla kepada Fox News dalam wawancara.

“Mereka meneliti untuk melihat apakah varian ini dapat ‘lolos’ dari perlindungan vaksin kami. Kami belum mengenal pasti tetapi kami percaya bahawa suatu hari, salah satu daripadanya akan muncul”.

Ini bukanlah kali pertama Bourla membuat ramalan yang tidak menyenangkan itu. Beliau mendedahkan mengenai masalah ini dalam wawancara bersama Fortune sebelum ini, sekitar waktu ketika perhatian semakin beralih pada mutasi baru virus PKC (Parti Komunis China), patogen yang menyebabkan COVID-19.

Menjawab pertanyaan mengenai keberkesanan vaksin Pfizer terhadap varian yang muncul, Bourla mengatakan beliau cukup yakin ia dapat meneutralkan mutasi baru dan mengutip hasil makmal yang memberangsangkan. Pada masa yang sama, beliau menyatakan besar kemungkinan akan muncul ‘strain‘ koronavirus yang tahan vaksin.

“Secara teorinya, ini adalah senario yang sangat mungkin berlaku. Sekiranya kita melindungi sebahagian besar populasi dan jika ada tekanan yang muncul menggunakan kumpulan populasi ini untuk meniru sementara strain semasa tidak mampu, jelas ini akan mengatasi yang asli. Itu bukan kepastian, tetapi sekarang, saya percaya kemungkinan senario tersebut”.

Pada masa itu, Bourla mengatakan kepada Fortune bahawa teknologi mRNA yang digunakan dalam vaksin Pfizer-BioNTech memungkinkan pengembangan versi baru yang cepat dapat membuat imunogenik berbeza agar dapat mengatasi mutasi baru.

Beliau meramalkan bahawa vaksin seperti itu dapat dikembangkan dalam waktu sekitar dua bulan tetapi menyatakan bahawa ia bergantung pada beberapa faktor termasuk kerangka peraturan.

Dalam wawancaranya, beliau menjelaskan hal ini dan mengatakan Pfizer telah melakukan proses untuk mengembangkan vaksin khusus varian dalam 95 hari setelah mengenal pasti mutasi baru.

Pendedahannya itu dibuat pada hari yang sama dengan info dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), yang melaporkan data baru mengenai keberkesanan vaksin terhadap varian Delta.

Berdasarkan kajian terhadap 4,217 peserta yang diberi vaksin sepenuhnya – 65% daripadanya menerima suntikan Pfizer, 33% mengambil vaksin Moderna dan 2% mendapat suntikan Johnson & Johnson — laporan CDC mendapati keberkesanan yang lebih rendah (66%) dalam tempoh yang menonjol terhadapDelta berbanding bulan-bulan sebelum dominasi Delta (91%).

Sehari sebelumnya, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memberikan kelulusan peraturan penuh untuk vaksin Pfizer COVID-19 bagi individu berumur 16 tahun ke atas, menjadikan ia vaksin pertama yang dibenarkan penggunaannya ketika kecemasan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI