31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaBerita UtamaKepala air jadi punca beberapa kawasan di sekitar Gunung Jerai alami banjir

Kepala air jadi punca beberapa kawasan di sekitar Gunung Jerai alami banjir

Kawasan di sekitar Gunung Jerai, Kedah dilanda banjir kilat yang difahamkan berpunca daripada kejadian kepala air pada petang 18 Ogos.

Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, kejadian itu dipercayai berlaku pada jam sekitar 4 petang, menyebabkan limpahan air deras ke beberapa kawasan kediaman dan kampung.

“Pasukan Gerakan Operasi (PGO) Negeri Kedah menerima panggilan dari Sistem MERS 999 banjir kilat dan tanah runtuh di kawasan sekitar Gunung Jerai”.

Sehubungan itu, PGO Kedah telah menggerakkan anggota daripada tiga balai berhampiran ke lokasi kejadian.

Sehingga 19 Ogos, usaha mencari dan kerja-kerja menyelamat masih giat dijalankan susulan pihak bomba masih menerima panggilan berkaitan mangsa yang masih terkandas dalam banjir.

@azrulazimi/Twitter

“PGO Kedah telah mengaktifkan pasukan Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM), Pasukan Penyelamat di Air (PPDA) dan Pasukan Khas Bomba (MUST) ke lokasi kejadian bagi membantu operasi tersebut”.

@RiseofKentucky/Twitter

“Setakat ini empat orang mangsa yang terkandas di kawasan tanah runtuh di puncak Gunung Jerai dan 15 orang mangsa banjir yang berjaya diselamatkan”.

Sementara itu, dilaporkan bahawa terdapat 3 mangsa ditemui maut di beberapa lokasi sekitar Gunung Jerai.

@NewsBFM/Twitter

Menurut Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, operasi setakat jam 1 pagi 19 Ogos berusaha untuk mencari 3 lagi mangsa yang masih hilang di kawasan Titi Hayun.

“Ketiga-tiga mangsa yang maut adalah lelaki, seorang daripadanya ditemukan di tanah runtuh dan difahamkan berumur 53 tahun.

Dilaporkan insiden itu melibatkan beberapa kawasan kaki gunung dan berhampiran sungai iaitu Perigi, Teroi Bukit, Singkir, Kampung Permatang Keramat, Kampung Lubuk Boi, Pekan Yan Besar, titi teras, Kampung Acheh dan Kampung Setoi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI