29 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 27, 2023
UtamaBerita UtamaGempa bumi melanda Haiti, sekurang-kurangnya 304 maut dan 1,800 cedera

Gempa bumi melanda Haiti, sekurang-kurangnya 304 maut dan 1,800 cedera

Gempa bumi melanda bandar Saint Louis du Sud di barat daya Haiti dengan kekuatan 7.2 skala Richter pada 14 Ogos telah mengorbankan sekurang-kurangnya 304 orang manakala 1,800 dilaporkan cedera. 

Anggota penyelamat kini giat menjalankan operasi mencari dan menyelamat mangsa yang terperangkap dalam banyak bangunan yang musnah teruk akibat bencana.

Negara kepulauan Caribbean ini masih dalam pemulihan selepas dilanda gempa bumi terburuk pada tahun 2010.

Twitter

Pusat gempa yang menggegarkan kediaman sehingga memaksa penduduk setempat melarikan diri, berlaku kira-kira 125 kilometer di sebelah barat daya ibu negara Haiti, Port-au-Prince dengan kepadatan penduduk yang tinggi.

“Banyak rumah musnah, orang mati dan cedera di hospital,” kata salah seorang mangsa Christella Saint Hilaire kepada AFP.

“Saya berada dalam rumah ketika gempa berlaku. Saya berada dekat tingkap dan saya melihat semua benda jatuh. Bahagian dinding yang roboh menimpa belakang saya, tetapi tidak mencederakan saya,” katanya.

Seorang saksi yang berkongsi beberapa gambar di media sosial menunjukkan gempa bumi itu merosakkan sekolah termasuk rumah di semenanjung barat daya Haiti.

Menurut pejabat pertahanan awam negara itu, beberapa jam selepas gegaran, jumlah kematian meningkat kepada 304 orang dari 29 kematian yang disahkan.

Agensi itu melaporkan ribuan mangsa tercedera dan hilang serta 160 orang maut di selatan negara itu iaitu di pusat gempa.

“Respons awal oleh penyelamat profesional dan orang awam, ramai orang ditarik dari runtuhan. Hospital terus menerima mangsa yang tercedera,” tambahnya.

Ekoran ribuan orang yang cedera, hospital di wilayah paling teruk terjejas akibat dilanda gempa berusaha untuk memberikan rawatan kecemasan.

Hospital di perbandaran Les Cayes, Pestel, Corailles dan Roseaux telah dipenuhi pesakit dan mangsa yang cedera, menurut Ketua Agensi Pertahanan Awam, Jerry Chandler.

Haiti mengisytiharkan darurat negara susulan bencana yang melanda dan pegawai Rumah Putih berkata Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden sudah meluluskan bantuan segera ke negara itu.

“Dalam masa yang cukup mencabar bagi penduduk Haiti, saya sedih dan bersimpati dengan gempa bumi dahsyat yang berlaku,” kata Biden sambil menambah Amerika Syarikat bersedia untuk menilai jumlah kerosakan dan membantu dalam usaha memulihkan kembali negara berkenaan.

Perdana Menteri Haiti, Ariel Henry, yang meninjau kawasan dan kerosakan akibat bencana dengan menaiki helikopter telah mengisytiharkan darurat selama satu bulan.

“Perkara paling penting adalah memastikan kita menyelamatkan seberapa ramai yang masih hidup di bawah runtuhan bangunan. Hospital memaklumkan yang berlaku kesesakan dengan mangsa yang cedera dan patah tulang,” katanya.

Beliau turut menyeru penduduk terjejas dan rakyat negara itu supaya bersolidariti dan tidak panik dengan bencana yang berlaku.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI