27.3 C
Kuala Lumpur
Friday, September 29, 2023
UtamaBerita UtamaWalaupun setelah divaksin, seseorang masih boleh dijangkiti dan menjangkiti orang lain dengan...

Walaupun setelah divaksin, seseorang masih boleh dijangkiti dan menjangkiti orang lain dengan varian baru COVID-19

KUALA LUMPUR- Sejak akhir-akhir ini kes jangkitan COVD-19 di Malaysia sudah mencapai angka 21,000 kes setiap hari. Walaupun program vaksinasi negara semakin rancak namun kemungkinan jangkitan adalah masih tinggi malah penyebaran virus semakin membimbangkan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham, orang yang telah divaksinasi masih boleh dijangkiti atau menjangkiti orang lain. Jadi, orang ramai terus dinasihati untuk terus berjaga-jaga dan memakai pelitup muka. Langkah tersebut bukan sahaja melindungi mereka daripada jangkitan malah dapat mengelakkan orang lain daripada dijangkiti.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham, Cycle Threshold (CT) value ataupun “nilai kitaran ambang” dalam ujian RT PCR yang amat rendah biasanya menunjukkan bahawa kemungkinan besar virus dalam badan merupakan varian Delta.

Menurut Dr Noor Hisham, dalam menghadapi gelombang kedua wabak Covid-19, jarang berlaku nilai CT kurang daripada 20, namun kebelakangan ini kerap wujud nilai CT 12 dan 13, kemungkinan ia adalah varian Delta.

Beliau juga mendedahkan bahawa Kementerian Kesihatan telah meramalkan bahawa jumlah wabak domestik akan secara beransur-ansur merosot pada 24 Jun, namun wabak itu telah melonjak, ia kemungkinan disebabkan varian Delta.

Beliau menegaskan bahawa banyak kajian telah menunjukkan bahawa varian Delta lebih mudah untuk menular, termasuk kajian oleh Pusat A.S. untuk Kawalan dan Pencegahan Penyakit, yang menunjukkan bahawa varian Delta menular seperti cacar air. Hal ini boleh menyebabkan seramai 18 orang boleh dijangkiti hanya berpunca daripada seorang yang dijangkiti cacar air.

Tidak hanya itu, Dr Noor Hisham juga mengatakan bahawa pihak KKM telah
menerima kajian dari China yang menunjukkan bahawa varian tersebut boleh membawa 1,200 kali lebih banyak virus di dalam badan daripada biasa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI