27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaSeorang lelaki temui 110 juta KRW (RM398,423) di dalam peti sejuk kimchi...

Seorang lelaki temui 110 juta KRW (RM398,423) di dalam peti sejuk kimchi yang dibeli secara dalam talian

Siapa sangka barang elektrik terpakai yang dibeli membawa ‘tuah’ kepadanya apabila dia menemui wang tunai yang banyak di dalamnya. Kejadian tersebut berlaku di Korea Selatan apabila seorang lelaki mendapati dia mendapat ‘hadiah percuma’ yang datang bersama peti sejuk kimchi yang dibelinya secara dalam talian.

Menurut Newscast sebuah stesen televisyen Korea Selatan, MBC Newsdesk, lelaki itu mendapati ribuan wang kertas not KRW50,000 semasa membersihkan peti sejuk tersebut.

Wang itu, yang berjumlah sehingga KRW110 juta (RM398,423), tersembunyi di bawah perkakas dan ia diliputi dalam plastik dan pita. Lelaki tersebut kemudian pergi balai polis Jeju untuk membuat laporan polis.

Media Allkpop melaporkan bahawa kini polis sedang menyiasat tentang penjual peti sejuk serta pengendali barang untuk menentukan sumber yang tepat dari mana datangnya wang yang banyak itu.

Buat sementara waktu, wang tersebut diletakkan di bawah jagaan pihak berkuasa. Pelbagai kamera pengawasan juga diperiksa untuk mengenal pasti siapa pemilik sebenar wang tersebut.

Undang-undang Korea Selatan menyatakan bahawa wang akan pergi kepada orang yang menemuinya jika pemiliknya tidak datang menuntu dalam tempoh enam bulan

Akta ‘Lost and Found’ negara itu juga ada menyatakan bahawa individu yang mengambil alih wang tersebut mesti membayar 22% daripada jumlah yang sebagai cukai.

Jika pemilik wang tersebut ditemui, dia perlu membayar pampasan sebanyak 5% hingga 20% kepada pihak yang menemui wang itu. Walau bagaimanapun, jika pihak berkuasa mendapati wang itu mempunyai kaitan dengan jenayah, wang itu akan diberikan kepada kerajaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI