27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaBerita UtamaAzizulhasni hadiahkan pingat perak untuk Malaysia di Olimpik Tokyo 2020

Azizulhasni hadiahkan pingat perak untuk Malaysia di Olimpik Tokyo 2020

SHIZUOKA: Jaguh berbasikal negara, Datuk Azizulhasni Awang,33, menepati jangkaan untuk menghadiahkan pingat untuk Malaysia apabila beliau berajaya meraih perak dalam acara keirin di Sukan Olimpik 2020, sebentar tadi.

IZU, JAPAN – AUGUST 08: Silver medalist Mohd Azizulhasni Awang of Team Malaysia, poses on the podium during the medal ceremony after the Men’s Keirin final of the track cycling on day sixteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Velodrome on August 08, 2021 in Izu, Shizuoka, Japan. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Acara yang berlangsung di di Velodrom Izu, Shizuoka itu menyaksikan pelumba Great Britain, Jason Kenny mempertahankan emas selepas pijak menggunakan teknik senko iaitu serangan awal.

Biarpun Keny dilihat berjaya melebarkan jarak dalam acara tersebut, namun Azizulhasni yang juga Raja Keirin 2017 berupaya mendekatinya dan menamatkan saingan 0.763 saat di belakang Kenny.

Gangsa diraih pemenang dua emas Olimpik Tokyo, Harrie Lavreysen dari Belanda selepas ketinggalan 0.773s di belakang Kenny.

Sebelum ini, Azizulhasni pernah meraih pingat gangsa untuk negara di Olimpik Rio 2016.

Malaysia menutup tirai Olimpik Tokyo dengan 1 perak dan 1 gangsa, yang dihadiahkan oleh beregu lekaki badminton negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI