TOKYO – Gambar pemimpin pengasas Komunis China, Mao Zedong dilaporkan ‘muncul’ di Sukan Olimpik Tokyo, dan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mengatakan pada Selasa bahawa mereka “sedang meneliti masalah ini.”

Pin yang menunjukkan gambar Mao yang dipakai oleh dua pemenang pingat emas China pada upacara penyampaian pingat dan tindakan mereka mungkin telah melanggar Peraturan Piagam Olimpik 50 (Olympic Charter Rule 50) yang melarang pernyataan politik di podium di Sukan Tokyo termasuk di Sukan Musim Sejuk Beijing 2022 nanti.

Setelah memenangi pecut wanita dalam sukan lumba basikal pada hari Isnin, Bao Shanju dan Zhong Tianshi memakai pin lencana Mao. Pemimpin komunis yang mengisytiharkan penubuhan Republik Rakyat China pada tahun 1949 tetap menjadi tokoh ikonik di China selama 45 tahun setelah kematiannya pada tahun 1976.

“Kami telah menghubungi Jawatankuasa Olimpik China, meminta mereka untuk membuat laporan mengenai situasi tersebut,” kata jurucakap IOC Mark Adams pada sidang akhbar harian di Sukan Tokyo.

Lencana yang menunjukkan profil Mao dipakai oleh ratusan juta orang pada tahun 1960-an untuk menunjukkan kesetiaan mereka kepada ketua Parti Komunis dan Revolusi Kebudayaan ultra-radikal yang dilancarkannya pada tahun 1966. Ketua parti China ketika ini, Xi Jinping, telah menggunakan imej Mao ketika dia cuba mempromosikan statusnya sendiri sebagai pemimpin China yang mencipta sejarah.

Pada acara 1 Julai, Xi muncul di Dataran Tiananmen di tengah Beijing dengan jaket kelabu yang serupa dengan yang dipakai oleh bekas pemimpin itu dalam potret. Pemimpin parti lain dalam acara yang sama pula hanya mengenakan pakaian biru.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini