25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia alami fenomena ‘Halo Matahari’ buat netizen teruja, kongsi foto dan video

Malaysia alami fenomena ‘Halo Matahari’ buat netizen teruja, kongsi foto dan video

Beberapa kawasan di Malaysia pada 2 Ogos telah mengalami fenomena Halo – satu keadaan lingkaran cahaya seperti pelangi muncul mengelilingi matahari.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia, Muhammad Helmi Abdullah, ia adalah satu fenomena optik dalam bentuk cincin atau gelang.

@zuraida_mdnoor/Twitter

Tambahnya, bentuk itu kelihatan seakan-akan pelangi yang terhasil menerusi biasan dan pantulan cahaya matahari atau bulan oleh kristal ais daripada awan ‘cirrostratus’.

Dilaporkan bahawa fenomena tersebut mula terjadi sekitar jam 12 tengah hari dan sempat disaksikan di beberapa kawasan di Malaysia, antaranya :

Fenomena ini sangat jarang berlaku ya dan jika anda sempat menyaksikannya, anda sangat bertuah!

“Kekerapan kejadian ini bergantung kepada kehadiran ais kristal dalam atmosfera”, ujar Muhammad Helmi.

@SayaFadzliRazi/Twitter

Halo kecil tambahnya muncul sebagai cincin bercahaya dengan radius 22 darjah, dengan sumber cahaya sama ada matahari atau bulan di tengahnya.

“Ia menunjukkan pinggiran merah di bahagian dalam dan ada beberapa kes jarang berlaku, di mana pinggiran ungu berada di bahagian luar”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI