29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaGlobalBanjir besar China : 25 maut, ratusan ribu penduduk terpaksa dipindahkan

Banjir besar China : 25 maut, ratusan ribu penduduk terpaksa dipindahkan

Seramai 25 orang dilaporkan maut di Zhengzhou, China berikutan banjir besar yang melanda selepas hujan lebat turun selama sejam pada 20 Julai lalu.

Manakala lebih 100,000 penduduk diselamatkan dari tebing Sungai Kuning, Zhengzhou – iaitu bandar yang memiliki kira-kira 12.6 juta penduduk.

@ajplus/Twitter

Ribuan petugas kecemasan telah dikerahkan bagi usaha menyelamat. Kesemua 12 mayat pengguna stesen kereta api bawah tanah itu juga dikeluarkan oleh pasukan penyelamat

Difahamkan bahawa pengguna stesen kereta api bawah tanah terpaksa berpaut pada pemegang siling pada gerabak ketika air naik sehingga ke paras leher.

@ajplus/Twitter

Jabatan Bomba Henan mengeluarkan kenyataan yang memaklumkan bahawa ramai mangsa yang terperangkap terpaksa memohon pertolongan menerusi media sosial.

Di bandar Gongyi yang terletak berhampiran, seramai 4 mangsa disahkan maut. Sementara lebih 20,000 orang penduduk terpaksa meninggalkan rumah masing-masing.

Presiden China Xi Jinping menjelaskan bahawa situasi banjir ini adalah sangat teruk dan mengarahkan agar pasukan keselamatan mengutamakan nyawa dan keselamatan penduduk.

Kejadian itu turut mengakibatkan bekalan elektrik terputus di seluruh bandar terbabit. Urusan di hospital turut terganggu apabila air naik menenggelamkan tingkat satu.

NTDTV

Pesakit yang bergantung kepada mesin ventilator juga bergantung kepada tenaga petugas perubatan untuk mengepam paru-paru secara manual setelah elektrik terputus.

Pihak berkuasa China turut mengeluarkan amaran mengenai empangan di Luoyang yang boleh pecah pada bila-bila masa berikutan hujan lebat yang berterusan.

@eha_news/Twitter

Sekiranya pecah, empangan Yihetan boleh menjejaskan lebih kurang 7 juta penduduk di kawasan berkenaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI