27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaKit ujian kendiri COVID-19 buatan Malaysia dan lulus KKM kini sudah berada...

Kit ujian kendiri COVID-19 buatan Malaysia dan lulus KKM kini sudah berada di pasaran

KUALA LUMPUR- Kini, kit ujian diri antigen cepat COVID-19 Salixium, buatan Malaysia yang dikeluarkan oleh syarikat MeDEKAD Sdn Bhd (MeDEKAD), sudah berada di pasaran sejak 19 Julai lalu.

Menurut catatan Facebook MeDEKAD pada 18 Julai, Salixium adalah satu-satunya kit ujian diri yang tersedia untuk orang ramai dengan kerjasama oleh MySejahtera.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui kenyataan media oleh Ketua Eksekutif, Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) turut memberi sokongan ke atas produk tersebut.

Menurut kenyataan tersebut, Salixium merupakan salah satu daripada dua kit ujian kendiri COVID-19 telah melepasi penilaian teknikal dan pengujian prestasi yang ditetapkan dan telah diberikan Kelulusan Bersyarat.

Walau bagaimanapun, penggunaan kit ujian ini tidak menggantikan fungsi diagnostik Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) tetapi boleh digunakan oleh orang awam untuk menjalankan saringan kendiri bagi mendapat keputusan mengenai status jangkitan COVID-19 mereka dengan cepat dan mudah sebelum tindakan selanjutnya diambil.

Selain Malaysia, Salixium telah banyak digunakan di Perancis, Indonesia, dan di negara Emiriah Arab Bersatu, khususnya di Dubai.

KKM melalui laman Twitter rasmi mereka turut memuat naik ciapan mengenai dua kit ujian diri COVID-19 yang telah mendapat Kelulusan Bersyarat untuk import dan pengedaran di Malaysia.

Kit ujian diri yang diluluskan KKM yang lain adalah Gmate COVID-19 Ag Saliva For Home Use oleh Philosys Co Ltd, Korea.

Alat ujian ini boleh dijual di farmasi komuniti atau fasiliti kesihatan yang berdaftar dan senarai kit ujian juga akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

Salixium kini boleh dibeli di laman web MeDEKAD pada harga RM39.90.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI