26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGaya HidupBerapa bahasa yang anda tahu? Gadis Malaysia ini fasih 7 bahasa

Berapa bahasa yang anda tahu? Gadis Malaysia ini fasih 7 bahasa

Antara kemahiran yang sering dicari-cari ialah kemahiran berbahasa asing. Jika dahulu kita hanya menekankan dua bahasa sahaja iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris tetapi kini ramai yang sudah mengambil inisiatif sendiri untuk mempelajari bahasa asing yang lain. Ada yang belajar bahasa Mandarin, ada juga yang belajar bahasa Jepun dan buat yang suka akan drama Korea semestinya sudah mula mempelajari bahasa itu.

Gadis di dalam video ini bukan sahaja fasih berbahasa Melayu dan Inggeris tetapi dia juga mahir dalam lima bahasa lain iaitu Mandarin, Itali, Swiss, Perancis dan Jerman.

Gadis bernama Saidah ini dilahirkan dan dibesarkan di Zurich, Switzerland memandangkan keluarganya berpindah ke negara itu atas urusan kerja. Dia juga bersekolah di salah sebuah sekolah awam di Winterthur. Memandangkan ibunya bebangsa Cina jadi dia dihantar ke kelas bahasa Cina ketika di Switzerland.

Memandangkan ayahnya berbangsa Melayu jadi Saidah tidak mempunyai masalah untuk berbahasa Melayu walaupun dilahirkan dan dibesarkan di luar negara. Walaupun kawan-kawannya datang dari pelbagai negara hal tersebut tidak membuatkan dia lupa dengan bahasanya sendiri.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI