31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaTidak cukup katil untuk menampung pesakit, keadaan di hospital semakin serius

Tidak cukup katil untuk menampung pesakit, keadaan di hospital semakin serius

“Ini bukan India, atau Indonesia. Ini sebenarnya berlaku di Malaysia, negara saya!” Dr. Arisman, seorang doktor memuat naik sebuah video yang menunjukkan realiti yang terjadi di wad kecemasan (ICU) di sebuah hospital kerajaan di Klang.

Ribuan kes COVID-19 dilaporkan setiap hari di Malaysia sehingga membuatkan banyak hospital terpaksa menerima kemasukan pesakit yang ramai. Kaki tangan hospital juga bertungkus lumus, berusaha sebaik mungkin untuk menyelamatkan nyawa pesakit dan pastinya ianya bukan sesuatu yang mudah.

Melihat pada video ini jelas menunjukkan betapa kritikalnya keadaan di hospital sekarang. Bilangan pesakit semakin ramai, jumlah mereka yang meninggal dunia juga semakin meningkat dan apa yang lebih menyedihkan mereka yang berada di barisan hadapan juga semakin letih dan tertekan.

Dr Arisman kemudian menasihati orang ramai untuk terus mengikuti prosedur operasi standard yang telah ditetapkan. Duduk di rumah jika tiada keperluan bagi mengelakkan dikangkiti wabak berbahaya ini.

Bayangkan ini baru sebuah hospital… bagaimana pula dengan keadaan di hospital-hospital lain? Jadi, jaga diri, jaga keluarga dan kita perlu bekerjasama dalam memutuskan rangkaian wabak ini.

Sumber: Facebook

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI