28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaPenghantar makanan perolehi keputusan cemerlang dalam STPM

Penghantar makanan perolehi keputusan cemerlang dalam STPM

Umum mengetahui bahawa keputusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) baru sahaja diumukan pada 1 Julai yang lalu. Seorang penghantar makanan sambilan walau bagaimanapun tidak menyangka dia berjaya memperoleh keputusan Purata Nilai Gred Kumulatif 4.00 dalam peperiksaan awam tersebut.

Muhammad Izzuddin Amirrudin, 20, yang sudah bekerja sebagai penghantar makanan GrabFood sejak dua bulan lalu berkata, keputusan tersebut disemak secara dalam talian ketika dia sedang menunggu pesanan makanan pelanggan di sebuah restoran.

Muhammad Izzudin berkata, dia berhasrat untuk mengikuti jurusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang di Universiti Malaya (UM).

“Saya terkejut dan sangat gembira selepas mengetahui memperoleh 4A dengan PNGK 4.00 dan sangat bersyukur kerana usaha serta pengorbanan selama ini akhirnya membuahkan hasil.

“Ibu bapa sentiasa memberi dorongan dan semangat kepada saya untuk menghadapi peperiksaan terutama ketika negara kini dilanda pandemik Covid-19. Tidak lupa juga kepada jasa guru-guru yang selama ini tanpa lelah mengajar dan berkongsi ilmu kepada saya serta rakan-rakan,” katanya lagi.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Forest Heights itu berkata, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) adalah antara cabaran perlu dilalui kerana dia memerlukan masa untuk menyesuaikan diri belajar tanpa bersemuka dengan guru-guru dan rakan-rakan lain.

“Capaian internet lemah juga menyukarkan PdPR. Ada masa saya rasa patah semangat tetapi sokongan daripada ibu bapa menyuntik kembali semangat untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam pelajaran,” tambahnya lagi.

Antara resipi kejayaannya dalam memperolehi keputusan cemerlang dalam STPM ialah rajin mengulang kaji selain rajin membaca nota tambahan. Selain itu, dia juga melakukan penyelidikan di internet serta memperuntukkan antara dua hingga tiga jam sehari bagi mengulang kaji pelajaran.

Berkongsi pengalaman sebagai penghantar makanan, Muhammad Izzuddin berkata, ia banyak mengajar dirinya untuk mengenal masyarakat yang pelbagai ragam di samping dapat mempersiapkan diri menjadi seorang yang lebih matang.

Katanya, bekerja sambilan sebagai penghantar makanan juga mendidik menjadi seorang yang amanah serta dapat memperkuat dirinya dari aspek mental dan fizikal kerana situasi kerja yang tanpa mengira keadaan hujan atau panas.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI