26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalPeluang menyaksikan ‘Strawberry Moon’ bermula 24 Jun fenomena ‘supermoon’ terakhir 2021, ini...

Peluang menyaksikan ‘Strawberry Moon’ bermula 24 Jun fenomena ‘supermoon’ terakhir 2021, ini perkara yang anda perlu tahu

Peluang menyaksikan bulan penuh yang cantik dan pertama pada musim panas, dikenali ‘Strawberry Moon’ bermula 24 Jun 2021.

Bagi kebanyakan orang, sementara menunggu langit yang cerah, fenomena pemandangan cakerawala ini akan dapat dilihat dari keselesaan rumah.

‘Strawberry Supermoon’ akan mencapai pencahayaan puncak pada jam 2.40 p.m. ET pada hari Khamis, 24 Jun di Amerika Utara, dan jarak pandang pada tahap optimum di langit tenggara setelah matahari terbenam, lapor The Old Farmer’s Almanac. 

Ketika memuncak di atas horizon, ‘supermoon’ ini akan kelihatan lebih besar daripada yang biasa dan berwarna kuning emas atau oren.

Pemandangan Strawberry Moon, di Narrawallee Beach, South Coast of New South Wales pada 6 June, 2020. (Gambar oleh David Gray/AFP /Getty Images)

Bulan penuh dianggap sebagai bulan ‘supermoon’ ketika ia bertepatan dengan titik terdekatnya dengan Bumi (disebut perigee) di orbit elips. Ia akan kelihatan 7 peratus lebih besar, dan lebih terang daripada bulan penuh biasa, walaupun pada pandangan mata kasar bulan itu mungkin tidak dapat dilihat perbezaannya. 

Bulan ini dijangka kelihatan penuh hingga awal pagi 26 Jun, memberi peluang kepada pencinta astronomi untuk menyaksikan fenomena bulan penuh sebanyak beberapa kali. 

‘Strawberry Moon’ atau bulan strawberi adalah nama yang berasal dari masyarakat orang asli Indian Algonquin, Ojibwe, Dakota, dan Lakota, yang menandakan musim matang dan pengumpulan buah strawberi di timur Amerika Utara pada bulan Jun. 

Gambar Hiasan / Unsplash

Biasanya bulan penuh terakhir adalah ketika berakhirnya musim bunga, ‘Strawberry Moon’ juga dianggap sebagai ‘Berries Ripen Moon’ oleh orang asli Haida dari British Columbia, Kanada.

Di tengah-tengah buah sedang masak ranum dan bunga-bunga yang mekar, nama-nama jolokan yang menandakan musim dan peristiwa yang berlaku di sepanjang bulan ini.

Nama suku lain untuk bulan penuh ketika bulan Jun digelar dengan kelahiran binatang pada musim bunga, seperti orang asli Tlingit menggelar ‘Birth Moon’ dan orang asli Cree menggelar ‘Egg Laying Moon’ dan ‘Hatching Moon’.

Strawberry Moon di St Michael’s Mount di Marazion berdekatan Penzance, Cornwall di England pada 28 Jun, 2018. (Gambar oleh Matt Cardy/Getty Images)

Di Eropah, ‘Strawberry Moon’ dikenali sebagai ‘Honey Moon’ dan ‘Mead Moon’, mungkin bermaksud musim madu telah matang atau perayaan perkahwinan yang secara tradisional berlaku dan diraikan pada bulan Jun.

Fenomena bulan penuh ‘Strawberry Moon’ boleh disaksikan di Malaysia pada 25 Jun jam 2.39 pagi.

Paparan Skrin / timeanddate.com

Fenomena bulan penuh ‘Strawberry Moon’ adalah ‘Supermoon’ terakhir untuk tahun 2021.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI