30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaKesihatanKluster baru di Sabah mungkin berkait sambutan Pesta Kaamatan, 40 diuji positif

Kluster baru di Sabah mungkin berkait sambutan Pesta Kaamatan, 40 diuji positif

Satu kluster COVID-19 di pinggir Kota Kinabalu, Sabah telah dikesan, melibatkan sambutan Pesta Kaamatan yang disambut pada 31 Mei lalu.

Menurut Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Seri Masidi Manjun, Kluster Kionsom Kecil itu mula dikesan pada 9 Jun lalu, melalui saringan bergejala di Jesselton Medical Centre, Kota Kinabalu.

Malay Mail

Kes indeks menurutnya adalah lelaki 31 tahun yang bekerja di sebuah syarikat kejuruteraan yang terletak di Inanam – lebih kurang 10 kilometer dari Kota Kinabalu.

Pesakit itu walau bagaimanapun telah diasing dan dibawa ke PKRC untuk rawatan lanjut selepas disahkan positif menerusi ujian RT-PCR.

“Susulan kes itu, seramai 86 kontak rapat menjalani ujian saringan COVID-19 pada 12 hingga 13 Jun”, katanya dalam satu kenyataan.

Jabatan Kesihatan Negeri Sabah/Facebook

Ujarnya lagi, kluster berkenaan setakat ini telah mencatatkan jumlah kumulatif sebanyak 40 kes. Manakala, Kampung Kionsom Kecil kini telah ditempatkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Dalam pada itu, Sabah pada 17 Jun telah mencatatkan pertambahan kes COVID-19 tiga digit iaitu sebanyak 248 kes.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI