26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobal64,000 ibu bapa di Belanda saman TikTok berjumlah RM7 bilion

64,000 ibu bapa di Belanda saman TikTok berjumlah RM7 bilion

Sebuah organisasi yang berpusat di Amsterdam, Belanda telah menyaman platform media sosial terkenal, TikTok pada 2 Jun lalu.

Tindakan ini diambil atas sebab platform terbabit disyaki telah melanggar undang-undang perlindungan data di Eropah.

Yayasan Penyelidikan Maklumat Pasaran mengatakan dalam satu pernyataan bahawa pihaknya telah membuat tuntutan kerosakan bernilai 1.4 juta Euro (RM7 bilion) terhadap TikTok atas nama 64,000 ibu bapa.

TikTok adalah merupakan versi luar negara Douyin – sebuah aplikasi untuk membuat dan berkongsi video pendek, yang popular di kampus di seluruh dunia.

Aplikasi Media Sosial TikTok. (Drew Angerer/Getty Images)

Yayasan itu menyatakan bahawa TikTok tidak mendapat kebenaran sewajarnya untuk mengumpulkan data pengguna daripada kanak-kanak, sambil menambah bahawa platform media tidak begitu bersungguh-sungguh untuk melindungi kanak-kanak.

Di samping itu, organisasi tersebut mendakwa bahawa TikTok mengumpulkan lebih banyak data berbanding dengan maklumat yang diperlukan.

Cor Wijtvliet, salah seorang pengasas Yayasan Penyelidikan Maklumat Pasaran mengatakan bahawa organisasi dan institusi EU yang berkaitan telah mengirim surat aduan kepada TikTok, tetapi tidak ada hasil yang signifikan.

Walau bagaimanapun, seorang pekerja TikTok menerima wawancara dengan media tempatan Belanda dan berkata bahawa keselamatan data peribadi adalah salah satu keutamaan syarikatnya.

Dia juga menambah bahawa TikTok memberi akses kepada ibu bapa terhadap akaun anak masing-masing yang berumr 16 tahun ke bawah.

TikTok hanya membenarkan kanak-kanak berusia lebih daripada 13 tahun untuk menjadi ahli platform dengan persetujuan ibu bapa.

Foto hiasan/Pixabay

Di samping itu, beberapa permainan berbahaya yang popular di TikTok telah menarik minat orang muda untuk meniru secara membuta tuli, sehingga mengorbankan nyawa.

TikTok dalam pada itu mengatakan bahawa pihaknya tidak membenarkan kandungan yang mendorong seseorang untuk melakukan cabaran berbahaya dikongsi di platformnya.

Sebagai contoh, permainan ‘The Skull Breaker Challenge’ yang telah menyebabkan banyak kematian dalam golongan remaja.

Seorang gadis berusia 16 tahun di Brazil meninggal dunia akibat kecederaan parah di kepala, manakala beberapa remaja daripada negara lain turut mengalami kecederaan di kepala dan patah pergelangan tangan.

Pada 13 Mei, seorang gadis berusia 13 tahun di Oregon, Amerika Syarikat terbakar ketika melakukan cabaran nyalaan api TikTok. Mangsa mengalami lecur yang teruk dan hampir kehilangan nyawa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI