28.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaWanita hamil dan menyusukan anak boleh kemaskini status di MySejahtera untuk dapatkan...

Wanita hamil dan menyusukan anak boleh kemaskini status di MySejahtera untuk dapatkan vaksin Pfizer

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengumumkan aplikasi MySejahtera melancarkan satu ciri baharu untuk wanita hamil atau sedang menyusukan bayi bagi mengenal pasti identiti mereka untuk tujuan pendaftaran dan pertimbangan vaksin.

Menurut KKM, ibu hamil dan sedang menyusukan bayi kini boleh mengisytiharkan status mereka menerusi aplikasi MySejahtera.

Ciri baharu ini boleh didapati di bahagian ‘COVID-19 Vaccination’ dalam aplikasi MySejahtera. Rujuk dan klik bahagian pilihan ketiga bertajuk ‘Kemas kini status kehamilan / penyusuan’ di segmen penilaian.

@Khairykj/Twitter

Menurut infografik yang dikongsi oleh KKM, vaksin Pfizer yang disarankan adalah sesuai untuk ibu sedang menyusukan anak dan wanita hamil antara 14 hingga 33 minggu.

@JKJAVMY/Twitter

Sementara vaksin AstraZeneca hanya sesuai untuk ibu yang sedang menyusukan anak. Namun buat masa ini, adalah tidak disyorkan buat ibu mengandung untuk menerima vaksin AstraZeneca atau Sinovac.

Wanita hamil dan menyusukan bayi disaran untuk mendapatkan nasihat doktor masing-masing untuk maklumat lebih lanjut atau jika mereka mempunyai kebimbangan mengenai penerimaan vaksin COVID-19.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI