31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaInspirasiZoo di England asingkan 5 ekor burung kakak tua selepas mencarut di...

Zoo di England asingkan 5 ekor burung kakak tua selepas mencarut di hadapan pengunjung

Sebanyak lima ekor burung ‘bermulut celupar’ telah diasingkan di Zoo Lincolnshire, England selepas didapati mengeluarkan kata-kata kesat. Amboi!

Kelima burung kakak tua itu – Billy, Elsie, Eric, Jade dan Tyson pada mulanya dijaga di Lincolnshire Wildlife Park dalam satu koloni burung spesies itu yang keseluruhannya berjumlah 200 ekor.

Namun mereka kemudian didapati pandai pula mencarut antara satu sama lain. Manalah mereka belajar agaknya ya?

Inilah salah seekor pelakunya..

lincswildlifepark/Instagram

“Kami sebenarnya sudah biasa mendengar burung kakak tua mencarut tapi sekaligus lima ekor mencarut, itu agak luar daripada kebiasaan”, kata Steve Nichols selaku Ketua Pegawai Eksekutif Lincolnshire Wildlife Park.

Kelima-lima mereka telah diasingkan antara satu sama lain agar mereka tidak terus mencarut sesama mereka.

“Ya, saya juga antaranya..”

lincswildlifepark/Instagram

Kata Steve, burung-burung itu perlu diasingkan demi kepentingan pengunjung yang masih kecil agar ia tidak menjadi ikutan.

Malah ramai pengunjung yang berasa ia adalah sesuatu dan lucu dan mendengar mereka mencarut agak menghiburkan hari mereka.

Ini kerana mereka mengeluarkan kata-kata kesat sebagai pemicu kepada reaksi ataupun respon sesama mereka.

“Saya pun”..

lincswildlifepark/Instagram

“Jadi pengunjung akan gelak terbahak mendengar mereka berbalas carutan. Saya harap mereka akan belajar perkataan lain apabila bercampur dengan koloni”, jelas Steve lagi.

“Namun jika mereka pula yang mengajar koloni kata-kata kesat, nampaknya saya akan ada masalah besar – semua 250 ekor burung pandai mencarut”, akhirinya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI