29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaBerita UtamaPusat vaksinasi mega pertama negara bakal dibuka Isnin ini

Pusat vaksinasi mega pertama negara bakal dibuka Isnin ini

PETALING JAYA: Keutamaan akan diberikan kepada sekitar 2,600 orang warga emas untuk diberi vaksin apabila pusat vaksinasi mega pertama negara yang bertempat di Pusat Dangangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) bakal dibuka pada Isnin ini.

MITEC yang memiliki ruang seluas 51,000 meter persegi dijangka mampu untuk menampung seramai lebih dari 5,000 orang penerima vaksin setiap hari. Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif MITEC, Mala Dorasamy mengatakan bahawa jumlah harian ini boleh meningkat sehingga 8,000 kes.

“MITEC juga dapat memberi bantuan kepada individu yang mengalami masalah fizikal.

“Kakitangan perubatan dan pengurusan acara akan menguruskan pusat bagi memastikan pelaksanaan proses vaksinasi dijalankan dengan betul,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Menurutnya lagi, mereka akan memastikan bahawa pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) dan keselamatan yang ketat akan dilaksanakan. Mereka yang tidak mempunyai temujanji juga tidak akan dibenarkan untuk masuk.

Pada hari Selasa lalu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19, Khairy Jamaluddin mengatakan bahawa terdapat empat buah pusat pemberian vaksin (PPV) di Kuala Lumpur akan berpindah ke tempat yang lebih besar bagi mengurangkan kesesakan.

Katanya lagi, mereka yang mempunyai temujanji bermula dari 31 Mei hingga 6 Jun di Stadium Titiwangsa dan PPV Dewan Komuniti Bandar Manjalara akan dimaklumkan mengenai perubahan lokasi tersebut.

Selain itu, Kompleks Komuniti Muhibbah dan Kompleks Sukan Desa Tasik PPV akan berpindah ke Arena Axiata di Bukit Jalil dan akan dibuka mulai 7 Jun ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI