28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalWanita bermegah pamer aksi ‘wheelie’ bersama remaja lelaki 16 tahun dalam video...

Wanita bermegah pamer aksi ‘wheelie’ bersama remaja lelaki 16 tahun dalam video tular ditahan polis

Tindakan seorang wanita menunjukkan aksi ‘wheelie’ sebuah motosikal dengan dibonceng seorang remaja lelaki sehingga menjadi tular dalam media sosial membawa padah apabila dia telah ditahan polis pada Jumaat, 21 Mei.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah berkata, wanita berusia 21 tahun tersebut dan seorang remaja lelaki berusia 16 tahun ditahan di rumah masing-masing di Jalan Pantai, Batu Pahat, Johor.

Facebook

“Sebuah motosikal juga disita. Tangkapan dibuat selepas Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat mengesan satu video memaparkan aksi itu dalam laman sosial pada jam 2.30 petang semalam (21 Mei).”

Facebook

“Siasatan mendapati aksi ‘wheelie’ yang berdurasi selama 31 saat berlaku pada jam 4.45 petang, 10 Mei lalu di Jalan Dato’ Syed Esa di sini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Sabtu, 22 Mei.

Facebook

Katanya, kedua-dua tangkapan tersebut kemudian dibebaskan dengan ikat jamin dan siasatan lanjut dilakukan di bawah Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 (Pindaan 2020).

Beliau berkata, jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dipenjara tidak lebih lima tahun dan denda RM5,000 hingga RM15,000 serta hilang kelayakan memegang atau mendapatkan lesen memandu selama lima tahun.

Facebook

Ismail Dollah menasihatkan pengguna jalan raya supaya tidak melakukan aksi-aksi yang boleh membahayakan nyawa sendiri atau orang lain, sambil menambah ibu bapa juga perlu memantau anak masing-masing.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI