29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaInspirasi14 tahun berkecimpung dalam kerja amal, Uncle Kentang bakal terima anugerah dari...

14 tahun berkecimpung dalam kerja amal, Uncle Kentang bakal terima anugerah dari Ratu Elizabeth II

Aktivis sosial, Uncle Kentang ataupun nama sebenarnya Kuan Chee Heng bakal menerima anugerah ‘Point of Light’ dari Ratu Elizabeth II atas sumbangannya terhadap masyarakat.

Difahamkan bahawa Uncle Kentang merupakan individu keempat dari Malaysia yang menerima penghormatan sedemikian sejak penubuhan anugerah itu pada tahun 2018.

Point of Light dianugerahkan oleh Ratu Elizabeth II ke atas sukarelawan yang banyak memberikan inspirasi dan perubahan di dalam komuniti di 54 buah negara Komanwel.

Kuan Chee Heng/Facebook

Dalam pada itu, Uncle Kentang berkata bahawa beliau mendedikasikan anugerah itu kepada rakyat Malaysia yang prihatin dan membantu menghulurkan sumbangan pada misi bantuannya.

“Saya dengan rendah diri memaklumkan penghargaan itu bukan untuk saya sendiri tetapi ia adalah hak anda semua dan hak rakyat Malaysia”.

Kuan Chee Heng/Facebook

“Maka itu, saya hanyalah wakil yang hadir untuk menerima anugerah tersebut di Pejabat Pesuruhjaya Tinggi British di Kuala Lumpur sempena hari lahir baginda pada 12 Jun ini”, tulis beliau.

Ujar bekas anggota polis itu, beliau menubuhkan Community Policing Malaysia – sebuah NGO pada tahun 2007, yang mana bertujuan untuk langkah pencegahan jenayah.

Kuan Chee Heng/Facebook

Namun Uncle Kentang kemudiannya mula menyedari bahawa pendorong utama jenayah untuk berlaku adalah faktor kemiskinan di banyak kawasan komuniti setempat.

Sejak itu, beliau memulakan usaha dan inisiatif bantuan bagi golongan memerlukan menggunakan nama Uncle Kentang – panggilan yang tercipta semasa kempen pengedaran makanan.

Uncle Potato Log Uncle Kentang/Facebook

Tambah beliau, anugerah itu diharapkan dapat menjadi penguat semangat kepada masyarakat untuk membina sebuah negara majmuk yang bersolidariti, saling bantu-membantu tanpa mengira kaum, agama, politik dan darjat.

Jika anda mahu membantu usaha murni Uncle Kentang, anda boleh menghubungi beliau dan juga pasukannya di laman web Uncle Kentang, laman Facebook atau di talian 018-2683999.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI