28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiWanita ini tak berkira, beri makan pada orang susah berlainan bangsa walau...

Wanita ini tak berkira, beri makan pada orang susah berlainan bangsa walau diri sendiri masih mencari kerja

Pernahkah anda terfikir bahawa tiada seorang pun manusia di muka bumi ini mahukan kehidupan yang susah dan miskin?

Bukankah mereka juga berhak untuk hidup serba serbi mencukupi seperti orang lain? Jadi, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membantu mereka yang kesusahan.

Apa yang kita perlukan adalah sifat pemurah dan belas kasihan sesama insan, sama seperti apa yang ditunjukkan oleh seorang wanita bernama Suzaliza Mahmod ini.

Suzaliza menceritakan pengalamannya didatangi seorang lelaki yang menghampiri keretanya. Lelaki tersebut menurutnya meminta makanan.

Suzaliza Mahmod/Facebook

“Maaf, saya tiada pekerjaan. Tiada duit nak beli makanan”, kata lelaki tersebut. Berasa kasihan, Suzaliza kemudian meminta lelaki itu tunggu di situ sementara dia pergi membeli makanan.

Walaupun masih tidak percaya sepenuhnya, Suzaliza tekad untuk cuba juga membantunya. “Mungkin dia betul-betul perlukan makanan”, tulisnya.

Setibanya ke lokasi tadi, lelaki itu masih ada dan kelihatan menunggunya kembali. Suzaliza yang ditemani anaknya kemudian menghulurkan sebungkus nasi berlauk, air teh o ais, pelitup muka dan sedikit wang.

Jelas Suzaliza, dia memberikan sedikit wang kerana berfikir bahawa lelaki itu tiada wang untuk membeli makanan di waktu petang. “Pada mulanya dia tak nak terima duit saya bagi. Bila hulur duit, riak wajahnya sedih”.

Suzaliza Mahmod/Facebook

Lelaki tersebut berkali-kali mengucapkan terima kasih padanya. Tambah Suzaliza, dia tidak kisah jika netizen mengkritik dirinya sibuk membantu bangsa lain, bukannya bangsa sendiri.

“Tidak kisahlah orang mahu cakap apa. Tapi disebabkan keperimanusiaan itu ada, tidak kisah mahu tolong siapa-siapa”, katanya.

Suzaliza juga menjelaskan bahawa dia sendiri sedang mencari kerja. “Bila abang tu datang, ada orang lebih susah daripada aku. At least, aku tiada kerja masih boleh bantu dia”.

“InsyaAllah rezeki ada di mana-mana. Tak sikit, tak banyak itulah rezeki. Ada rezeki yang boleh dikongsi dengan orang lain walaupun sedikit”, akhirnya.

Betapa murninya hati seorang insan bernama Suzaliza. Diharapkan perkongsian ini membuka mata kita semua untuk mencontohi perbuatan terpuji ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI