26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaKesihatanKatil hampir penuh dan capai kapasiti maksimum, KKM pinta orang ramai untuk...

Katil hampir penuh dan capai kapasiti maksimum, KKM pinta orang ramai untuk patuh peraturan

Situasi COVID-19 di Malaysia saban hari agak membimbangkan, di mana kes direkodkan sebanyak empat angka secara konsistennya.

Kemudian terdapat segelintir individu yang tidak mempercayai data yang dikemukakan dan menuduh bahawa ia hanyalah angka semata-mata.

Namun hakikatnya, Kementerian Kesihatan Malaysia pada 14 Mei lalu ada berkongsi foto yang menunjukkan keadaan sebenar di dalam wad Unit Rawatan Rapi (ICU) untuk pesakit COVID-19.

Kementerian Kesihatan Malaysia/Facebook

“Gambar yang dikongsikan oleh petugas barisan hadapan yang berada di perbatasan hadapan negara melawan virus maut, COVID-19”.

Difahamkan bahawa semua katil di hospital hampir penuh dan sudah mencapai kapasiti maksimum. Pada 14 Mei, sebanyak 34 kematian direkodkan akibat COVID-19.

Foto yang dikongsikan itu menurut KKM adalah dari Hospital Kajang, di mana kesemua katil sudah pun penuh. Keadaan yang sama juga berlaku di Hospital Ampang, Selayang, Sungai Buloh dan hospital-hospital COVID-19 yang lain. Keadaan sudah sesak.

Kementerian Kesihatan Malaysia/Facebook

Walau bagaimanapun, KKM menambah bahawa pada ketika ini, sistem kesihatan negara masih belum mencapai tahap untuk memilih pesakit yang perlu diberi katil untuk menerima rawatan.

Frontliners yang merawat pesakit pun tidak ke mana-mana. Mereka tetap ada di wad ICU untuk merawat pesakit kritikal ini”.

Walaupun kita semua baru sahaja menyambut Aidilfitri, namun petugas kesihatan masih meneruskan tugas harian seperti biasa.

Kementerian Kesihatan Malaysia/Facebook

KKM dalam pada itu juga turut meminta agar semua rakyat Malaysia untuk patuh pada peraturan yang telah ditetapkan.

“Jaga diri, jaga keluarga kita. Jangan biarkan keluarga kita menjadi salah seorang yang berada di wad ICU ini. Sayangilah mereka, putuskan rantaian COVID-19”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI