26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiOyen tangisi pemergian tuan. “Dia tahu dia sudah tak boleh lihat arwah”....

Oyen tangisi pemergian tuan. “Dia tahu dia sudah tak boleh lihat arwah”. Tidur pun di bantal tuannya

Penerimaan bahawa insan kesayangan kita telah meninggalkan kita selama-lamanya di dunia ini bukanlah satu situasi yang mudah. Bahkan haiwan turut berhadapan dengan keadaan sama.

Seekor kucing jingga atau lebih terkenal dengan jolokan ‘Oyen’ di Indonesia nampaknya tular di TikTok setelah kematian tuannya.

Ini kerana, kucing tersebut yang dikenali sebagai Tatan dilihat seperti bersedih dan seakan mengalirkan air mata, sambil berbaring pada bantal tuannya yang telah tiada.

@ptriyunitaa/TikTok

“(Tatan) terus menangis kerana dia tahu dia sudah tidak boleh melihat arwah”, tulis Putri di laman TikTok.

Menurut sumber, Putri Yunita yang berkongsi kisah Tatan ini merupakan adik ipar kepada tuan Tatan – seorang wanita yang meninggal dunia ekoran komplikasi kehamilan.

Tambahnya, arwah mula membela Tatan semenjak kucing itu masih bayi, iaitu selama 7 tahun arwah menjaganya”.

@ptriyunitaa/TikTok

Melihat kepada Tatan yang bersedih dan menangis, keluarganya kemudian memutuskan untuk membawa Tatan melawat kubur arwah.

Kata Putri, Tatan sebelum ini tidak pernah mengalirkan air mata sebegini dan ia hanya kelihatan selepas kakak iparnya meninggal dunia.

“Matanya tidak sensitif. Setelah doktor memeriksanya, ia tidak menunjukkan sebarang gejala penyakit. Matanya sihat dan baik”.

@ptriyunitaa/TikTok

Kucing sebenarnya turut beremosi apabila kehilangan peneman – sama ada haiwan mahupun manusia. Kucing akan bersedih atas tindak balas terhadap perubahan hidupnya.

Menurut sumber, kucing akan mengubah tingkah laku mereka seperti sedang berkabung sama seperti manusia.

Mereka mungkin mengalami depresi dan tidak bersemangat. Malah selera makan dan keinginan untuk bermain juga akan berkurang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI