30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaNasionalWanita ini kongsi bagaimana petugas MBMB minta sogokan RM250 sebelum menangkap anjing...

Wanita ini kongsi bagaimana petugas MBMB minta sogokan RM250 sebelum menangkap anjing jalanan yang mahu diselamatkan

Seorang wanita dari Melaka membuat laporan polis terhadap MBMB (Majlis Bandaraya Melaka) kerana dengan kejam menangkap anjing liar yang ingin diselamatkannya.

Shakina Durga Nath menulis dalam catatan di Facebook pada 27 April bahawa beliau dalam perjalanan ke bandar ketika menemui petugas MBMB yang sedang mengheret seekor anjing jalanan ke dalam sebuah van berwarna oren di Taman Bukit Cheng.

Pencinta haiwan itu memerhatikan seekor anjing putih itu di belakang bangunan, selepas menyedari beliau tidak dapat berbuat apa-apa untuk seekor anjing coklat, lalu memutuskan untuk menyelamatkan anjing putih itu pula sebelum MBMB menangkapnya.

Facebook

“Saya pergi ke sana untuk mengetahui tindakan apa selanjutnya. Saya pergi dan mencangkung melihat anjing kasihan itu dengan pandangannya kepada saya kerana takut. Saya cuba menenangkannya dengan membelai lehernya,” tulis Shakina.

Seorang petugas kemudian datang dan bertanya kepada Shakina adakah dia pemilik anjing putih itu. Shakina menjawab anjing jalanan berkenaan bukan miliknya tetapi dia sering membantu anjing seperti ini, merawat mereka, dan meletakkannya untuk diadopsi. 

Walau bagaimanapun, petugas itu bertanya kepadanya sekali lagi jika anjing itu miliknya, yang mana Shakina menjawab tidak dan berkata dia akan membawa anjing itu pulang bersamanya ke rumah.

Facebook

Kemudian petugas MBMB itu telah meminta RM250 sebagai pertukaran melepaskan anjing itu.

Shakina mendakwa bahawa petugas itu memintanya wang rasuah RM250 sebagai ganti untuk membiarkan anjing itu dilepaskan.

Lalu Shakina bertanya dengan nada kesal dan marah, “Untuk apa? Untuk tidak menangkapnya?”

“Ketika saya bertanya ada resit tak? dia menjawab, ‘Ini semua tak ada resit’,” tambah Shakina dalam catatan itu.

Shakina kemudian memberitahu dua petugas berkenaan yang dia akan membawa anjing itu pulang dan menjaganya, tetapi salah seorang daripada mereka sekali lagi memintanya untuk membayar RM250.

Setelah menolak untuk membayar, petugas itu menentangnya dengan berkata, “Kejap saya tunjuk kamu macam mana kita tangkap anjing ini…”

Facebook

Shakina berkata petugas itu kemudian mengambil gambarnya dan nombor keretanya tanpa kebenaran.

Marah dengan tindakan mereka, Shakina juga mengeluarkan telefon pintarnya untuk merakam bagaimana pegawai MBMB dengan kejam menangkap anjing putih itu dengan jaring, tetapi diberitahu oleh salah seorang pegawai supaya berhenti merakam.

“Seorang yang lain tidak mahu mendengar kata saya lalu dia mengambil gambar saya dan kereta saya tanpa izin jadi mengapa pula saya tidak boleh buat perkara sama? Kerana mereka tahu itu salah bukan?” Shakina menyoal.

“Kekejaman terhadap haiwan dan amalan rasuah. Saya beritahu mereka bahawa saya akan buat perkara ini menjadi tular di media sosial, tetapi salah seorang mencabar saya dengan berkata, ‘Teruskan, saya ingin melihat apa yang boleh awak lakukan’,” tulisnya.

Facebook

Shakina kemudian membuat laporan polis terhadap pegawai itu kerana mengendali anjing liar dengan kejam dan meminta rasuah.

Beliau berharap agar pihak MBMB dan mahkamah mengambil tindakan terhadap mereka.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI