26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaKesihatanAdham Baba : Kerajaan putuskan beri AstraZeneca pada warga emas 60 tahun...

Adham Baba : Kerajaan putuskan beri AstraZeneca pada warga emas 60 tahun ke atas

Kerajaan menetapkan agar vaksin COVID-19 daripada AstraZeneca diberikan kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas, umum Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Keputusan ini susulan Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan bahawa vaksin itu adalah selamat untuk digunakan semasa pelaksanaan fasa kedua Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

“AstraZeneca selamat digunakan dan berkesan. Kami akan menggunakannya untuk mereka yang berumur 60 tahun ke atas pada fasa kedua”, ujarnya semasa sidang media.

Bernama/Twitter

Dalam pada itu, Dr Kalaiarasu M. Peariasamy selaku Pengerusi Jawatankuasa Kecil Pemilihan Calon Vaksin COVID-19 (JKKPCV) KKM berkata vaksin yang menggunakan platform viral vektor itu adalah baik untuk mencegah COVID-19 daripada segi pra-klinikal.

Tambahnya, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) telah meminta pendapat jawatankuasa panel mengenai penggunaan vaksin itu, yang diketuai oleh Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal) Kementerian Kesihatan (KKM), Datuk Dr Hishamshah Mohd Ibrahim.

Sejumlah 22 orang pakar daripada pelbagai disiplin menyertai panel berkenaan dan tiga syarat ditetapkan dalam menentukan penggunaan vaksin AstraZeneca, iaitu :

  • Mampu mengurangkan kemasukan ke hospital
  • Mampu mengurangkan kemasukan di Unit Rawatan Rapi (ICU)
  • Mengurangkan risiko kematian akibat COVID-19

“Setelah meneliti pelbagai jenis data, panel berpendapat bahawa vaksin AstraZeneca mendatangkan kebaikan dan kes pembekuan darah adalah kurang berlaku”.

“Jika dibandingkan risiko dan kebaikan vaksin itu, vaksin berkenaan sesuai digunakan untuk golongan berusia 60 tahun ke atas”.

@JKJAVMY/Twitter

Vaksin tersebut juga difahamkan telah mendapat kelulusan pada 2 Mac lalu daripada Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Ujar beliau lagi, pihaknya akan terus meneliti data daripada negara lain berhubung penggunaan vaksin AstraZeneca untuk golongan dewasa yang berusia 18 hingga 40 tahun ke atas.

Terdahulu, sebanyak 280,000 dos vaksin jenis AstraZeneca dilaporkan selamat tiba di Malaysia, di mana ia dibeli pada Disember tahun lalu untuk kegunaan 3% jumlah populasi negara.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI