30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaKisah BenarTemu ramah 425 : Kisah benar Lisa Zhao

Temu ramah 425 : Kisah benar Lisa Zhao

Memasuki bulan April 2021, data pandemik di Amerika Syarikat terus meningkat selama 4 minggu berturut-turut. Lisa Zhao, seorang jurutera mekanikal yang telah bersara dan tinggal di Amerika Syarikat, melihat data pandemik dalam talian dengan perasaan bercampur baur. Setiap kali 25 April merupakan hari terpenting dalam hidup Lisa. 

Sejak berhijrah ke Amerika Syarikat dari China, Lisa akan berpakaian dengan penuh semangat dan mengambil bahagian dalam perhimpunan peringatan berskala besar pada 25 April pada setiap tahun.

Pada bulan April tahun lalu, virus yang luar biasa telah mengasingkan semua orang di seluruh dunia untuk terus berada di rumah, dan perhimpunan peringatan besar pada 25 April tidak dapat diadakan. Seperti mana orang lain, Lisa menanti dan berharap pandemik ini akan cepat berlalu.

Lisa Zhao, pengamal Falun Gong yang secara peribadi menyertai Petisyen 425 di Beijing (Li Zhenting / The Epoch Times)

Dalam sekelip mata, pada bulan April 2021, vaksinasi di Amerika Syarikat telah berlangsung sejak beberapa bulan. Peningkatan data pandemik baru-baru ini telah menambahkan kebimbangan semua orang yang baru sahaja menyangka akan melihat harapan. 

Tetapi ini tidak termasuk Lisa. Lebih dua puluh tahun yang lalu, Lisa telah menemui penawar untuk menjaga kesihatan tubuh badan dan mindanya dengan baik serta dapat menjauhi penyakit.

Sumber keberanian

April adalah bulan yang penuh dengan keberanian dan harapan. Tarikh 25 April 1999 merupakan hari yang Lisa tidak dapat lupakan buat seumur hidup.

Lisa adalah pangamal Falun Gong yang tinggal di Beijing ketika itu. Lisa mengingati pada 24 April 1999, rakan pengamal memberitahunya, “Institut Pendidikan Tianjin telah menerbitkan artikel yang memfitnah Falun Gong. Sebahagian pengamal Falun Gong di Tianjin mahu mendapatkan penjelasan mengenai berita tidak benar itu. Akibatnya mereka telah ditangkap.”

Tahun 1999 adalah tahun ketiga Lisa mengamalkan Falun Dafa. Tiga tahun sebelumnya, penyakit ‘myasthenia gravis’ yang teruk telah merebak di tubuh badannya sehingga Lisa sukar untuk berjalan, juga sukar untuk menelan sesuatu apabila makan. 

Dalam beberapa tahun kebelakangannya, semua rawatan berakhir dengan kegagalan. Yang memburukkan lagi keadaan adalah penyakit tuberkulosis dikesan di paru-paru Lisa. Lisa merasakan hidupnya telah berakhir, sehingga bersedia menulis nota bunuh diri. Itu harus dengan kehendak Tuhan. 

Dalam tempoh putus asa itu, Lisa cukup beruntung setelah bertemu dengan Falun Dafa. Latihan ini berdasarkan prinsip Sejati, Baik, Sabar dengan lima latihan yang mudah dipelajari, menjadikan Lisa secara ajaibnya telah beransur pulih. Sepanjang perjalanan menjalani latihan, tubuh, minda dan jiwa Lisa telah dibangkitkan dengan semangat yang dia tidak pernah alami sebelum ini.

Falun Gong ditubuhkan sejak 13 Mei 1992 oleh Li Hongzhi, pengasas Falun Gong yang pertama kali memperkenalkan kepada masyarakat umum dan sejak itu penyembuhan dan latihan kecergasan yang ajaib itu telah diperkatakan dari mulut ke mulut di China. Perkembangan pesat dengan jumlah pengamal Falun Gong yang ramai telah cepat menarik perhatian pegawai kanan Parti Komunis China.

Sejak tahun 1999, tempat latihan Falun Gong yang berada berdekatan dengan rumah Lisa juga diganggu, dan orang asing datang untuk mengambil gambar semua orang yang berlatih dengan jelas. Lisa masih terkejut ketika mendengar berita penangkapan rakan pengamal yang lain. Falun Gong telah menjadikan ramai orang semakin sihat tubuh badan dan mengajar mereka untuk mengamalkan sikap yang baik. Ini sudah diketahui kebenarannya. Lisa masih ragu-ragu dengan merasakan keadaannya tidak begitu optimis, dan terasa seperti dia kembali ke masa ketika Revolusi Budaya.

Lisa mengimbau pada hari itu, “Bagaimana orang ini boleh ditangkap? Ini adalah pelakuan yang tidak adil terhadap Falun Gong. Seperti kata pepatah, rahmat menitiskan air, perlu dibayar ketika musim bunga. Saya harus mengatakan sesuatu tentang Falun Gong dan membiarkan negara mengetahui bahawa amalan ini adalah baik.”

Selama bertahun-tahun latihan Falun Gong tidak hanya memberi manfaat kesihatan yang baik kepada Lisa, tetapi juga memberinya keberanian untuk menjaga hati nuraninya.

Lisa berkata kepada Gongyou, “Kita harus bercakap dengan jabatan petisyen.” Jadi Lisa dan Gongyou mahu membincangkannya dengan pergi ke jabatan petisyen untuk mengemukakan petisyen pada keesokan harinya.

Lisa dan rakan pengamalnya bukan satu-satunya pengamal Falun Gong yang mendapat idea ini. Menurut angka rasmi China, terdapat hampir 100 juta pengamal Falun Gong di China pada tahun 1999. Berhadapan dengan fitnah Falun Gong, dalam masa sama berkeinginan baik dan damai untuk mempercayai kerajaan PKC di China.

Pada 25 April 1999, merupakan hari ketika para pengamal Falun Gong di China bergegas ke Beijing untuk membuat laporan mengenai fitnah tersebut ke Pejabat Surat dan Panggilan Negara.

Saksi kepada sejarah

Lisa mengingati ketika dia keluar pagi itu dan pergi ke Jalan Fuyou berhampiran Biro Surat dan Panggilan Negara bersama rakan-rakannya, yang berada di pintu masuk Hospital Universiti Peking, yang masih jauh dari jabatan surat dan lawatan. 

Lisa melihat tempat ini dipenuhi dengan orang ramai, jalanan dari Beihai ke Jalan Fuyou penuh dengan orang, dan kemudian Zhongnanhai. Lisa dan Gongyou masih mahu pergi ke Pejabat Surat dan Panggilan pada waktu itu. Seseorang berkata kepada mereka, “Jangan pergi ke Pejabat Surat dan Panggilan. Tunggu saja di sini. Ada ramai orang di sana.”

Lisa mengingatinya, “Seorang demi seorang yang datang, semakin ramai orang. Seluruh jalanan dipenuhi ramai orang. Himpunan itu sangat sunyi dan tiada suara atau bunyi bising. Beberapa orang sedang belajar, sementara yang lain sedang bermeditasi Falun Gong. 

Terdapat juga beberapa anggota polis di tempat kejadian. Beberapa anggota polis sedang menghisap rokok, dan beberapa orang yang lain mengambil puntung rokok mereka. Beberapa anggota polis juga berbual dengan para pengamal dan memberitahu mereka bahawa Falun Gong itu baik dan kesihatan menjadi baik setelah melakukan latihan. Polis itu hanya mengangguk.

Sedikit demi sedikit masa berlalu, dan tidak ada seorang pun pengamal Falun Gong yang pergi. Lisa, yang belum lagi makan tengah hari, berasa bimbang yang dia kena melaporkan situasi itu nanti, jadi dia tidak berani beredar, lalu membeli bekalan makanan tengah hari untuk dimakan. Lisa teringat akan perniagaan penjual makan tengah hari dalam kotak pada hari itu sangat baik dan laris. Mereka menjual banyak pek makan tengah hari dan botol minuman, tetapi tiada sampah yang dibuang ke tanah. Sampah dibuang di dalam tong sampah dengan etika pengamal yang baik.

Pada jam 9 malam, seseorang memberitahu Lisa dan rakan-rakannya bahawa Perdana Menteri kena bertemu dengan mereka semua untuk diselesaikan, dan mereka diarahkan supaya bersedia untuk beredar. 

Lisa dan rakan-rakannya beredar dengan tertib dan tenang walaupun terdapat ramai orang yang bersesak. Lisa menyedari bahawa di sepanjang jalan, pengamal Falun Gong memungut sampah dari tanah, menyedari untuk menjaga alam sekitar dan tidak menimbulkan kesulitan kepada penduduk setempat setelah mereka berhimpun.

Inilah bagaimana yang Lisa alami secara peribadi ketika proses petisyen perdamaian “Empat Dua Lima” berlangsung di Beijing, China ketika 22 tahun yang lalu. Menurut laman rasmi Falun Dafa Minghui.net, pada 25 April 1999, lebih daripada 10,000 pengamal Falun Gong dari Beijing, Tianjin, Hebei dan tempat-tempat lain telah mengemukakan petisyen di Pejabat Surat dan Lawatan Majlis Negara di Beijing. Wakil petisyen mengemukakan tiga syarat iaitu pertama, membebaskan para pengamal Falun Gong yang ditangkap di Tianjin. Kedua, menyediakan persekitaran yang baik dan santai untuk para pengamal Falun Gong. Dan ketiga, membenarkan buku-buku Falun Gong diterbitkan. 

Pada masa itu, Perdana Menteri Zhu Rongji dari Majlis Negara telah tampil untuk menerimanya daripada wakil pelajar. Pengamal yang ditangkap di Tianjin telah dibebaskan pada hari yang sama. Pengamal Falun Gong yang mengemukakan petisyen itu berangkat pulang kira-kira jam sembilan malam.

Ketika ‘Empat Dua Lima’, sepuluh ribu orang telah mengemukakan petisyen untuk berdamai, dan keberanian serta penanaman ajaran pengamal Falun Gong yang mulia dalam menjaga hati nurani mereka telah membuat dunia melihatnya. 

Falun Dafa, latihan hati nurani yang mengikuti prinsip ‘Sejati, Baik, Sabar’, telah menarik perhatian dunia. Penyelesaian damai mengenai insiden 25 April boleh dikatakan telah memberi peluang kepada kerajaan China pada masa itu untuk memilih bahawa mereka ini tidak terlibat dalam gerakan politik.

Namun, pada malam 25 April 1999, Jiang Zemin, Setiausaha Agung Parti Komunis China ketika itu, telah mengirim sepucuk surat kepada Jawatankuasa Tetap Biro Politik Parti Komunis China dan para pemimpin lain yang berkaitan, dengan menyatakan, “Sekiranya Parti Komunis tidak dapat mengalahkan Falun Gong, maka itu akan menjadi jenaka besar.”

Pada 20 Julai 1999, PKC sekali lagi merampas dan menyalahgunakan aset negara dan mendorong penindasan besar-besaran terhadap Falun Gong.

Rahmat Tuhan

Selama 22 tahun yang lalu, Lisa dan rakan-rakan Falun Gong telah menggunakan kisah benar mereka sendiri untuk menceritakan keindahan Falun Dafa kepada orang lain. Pada tahun 2015, Lisa berjaya melarikan diri dari China ketika dia hampir ditangkap. Berhijrah ke Amerika Syarikat, tempat di mana anda boleh melakukan amalan Falun Gong dengan bebas.

Perhimpunan anti-penganiayaan yang memperingati petisyen damai 425 di luar negara setiap tahun mempunyai makna mendalam buat Lisa. Lisa merasakan bahawa setiap perjumpaan pengamal Falun Gong di luar negara adalah peluang berharga untuk semua orang memahami akan kebenaran. Lisa yakin bahawa mereka yang memahami kebenaran akan memiliki kesempatan untuk memilih kebaikan, dan kebaikan itu akan diberkati Tuhan.

Lisa melihat kembali jalan yang dilaluinya. Selama 22 tahun terakhir, latihan Falun Dafa telah memungkinkannya untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat. Buku Zhuan Falun oleh pengasas Falun Dafa, Li Hongzhi, telah membuat dirinya memahami makna kehidupan dan mendapatkan keberanian serta meraih kebijaksanaan. Dan untungnya, dia dapat menyedari satu atau dua keajaiban dan misteri alam semesta serta kehidupan.

Apabila tiba waktunya pada bulan April 2021, lebih ramai orang membincangkan mengenai virus, varian dan vaksin …

Lisa berkata, “Melihat orang yang ketakutan dan cemas akibat pandemik itu, yang telah lama saya ingin katakan. Sila bertenang dan baca buku Zhuan Falun. Anda akan faham mengapa PKC begitu berkuasa dan negara autoritarian. Dengan prestasi yang sedemikian sehingga 10,000 pengamal Falun Gong secara aman mengemukakan petisyen ‘Empat Dua Lima’ kepada pihak atasan dan memahami sumber keberanian pengamal Falun Gong.” 

“Setelah membaca ‘Zhuan Falun’, anda mungkin dapat memahami satu atau dua keajaiban dan misteri alam semesta dan kehidupan, serta mencari jalan untuk menjauhkan diri dari penyakit dan memberi manfaat kepada tubuh, minda, dan jiwa seperti saya,” tambah Lisa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI