27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGlobalPemilik berlutut serta tidak dapat luruskan badan ketika masuk rumah baru, pangsapuri...

Pemilik berlutut serta tidak dapat luruskan badan ketika masuk rumah baru, pangsapuri di Sichuan ‘mengecil’ hanya setinggi 1.3 meter

Pemilik Komuniti Poly Daduhui di Daerah Xindu, Chengdu, Sichuan di China melaporkan bahawa ketika hartanah yang telah dibeli mereka diserahkan, didapati bahawa lantai dan siling dalam ruang rumah yang dijanjikan oleh pemaju hanya setinggi 1.3 meter.

Orang dewasa sama sekali tidak dapat berdiri tegak. Mereka mendedahkan rumah baru itu digambarkan oleh pemiliknya yang keliru dengan pertanyaan “Apa yang orang panggil semua perlu menundukkan kepala di bawah bumbung untuk masuk.”

Pangsapuri di Komuniti Poly Daduhui telah dijual dengan harga lebih RMB 10,000 (RM6,346.00) meter per persegi untuk seunit. Pemiliknya, Gao berkata pada masa pembelian, pemaju mengiklankan pangsapuri berloteng, tetapi didapati orang dewasa sama sekali tidak boleh berdiri di ruang loteng itu.

hk01

Pada masa yang sama, terdapat juga banyak masalah di unit rumah ini, termasuk tangga yang diperbuat daripada papan kayu yang tidak dipaku dengan padu dan kuat. Cukup untuk memijak kaki dan papan akan bergoyang, juga skru pada pendakap tangga boleh dengan mudah dikeluarkan.

Pemilik lain yang bernama Chen berkata setelah penyerahan harta tanah itu, dia mendapati bahawa rumah itu seperti tersalah serah. Kontrak pembelian itu telah segera diperiksa dan didapati pemaju telah menandakan ketinggian unit sebagai ‘X’ dan tidak membuat peraturan yang jelas mengenai ketinggian unit. 

hk01

Walau bagaimanapun, iklan promosi pemaju mengandungi kata-kata seperti “Hardcover Climbing” dan ruang tamu setinggi 3.9 meter. Pemilik rumah pernah mengukur ketinggian lantai unit, yang menunjukkan bahawa apa yang disebut ‘ruang tamu siling setinggi 3.9 meter’ tidak mencapai 3.9 meter, tetapi hanya 3.7 meter.

Chen juga berkata pemaju tidak menyediakan unit contoh dan hanya boleh bergantung pada kakitangan jualan yang memperkenalkan unit serta bahan promosi lain untuk penilaian bakal pembeli. Walau bagaimanapun, pemaju kemudian meminta pemilik untuk menandatangani perjanjian tambahan, dengan mengatakan bahawa iklan serta lain-lain yang berkaitan seperti publisiti seni grafik tidak mengikat penjual.

hk01

Menurut undang-undang yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pembinaan negara itu, ketinggian lantai kediaman hendaklah 2.8 meter, dan ketinggian lantai bangunan untuk pengiraan ruang bangunan hendaklah berukuran 2.2 meter atau lebih.

Huang Rui, seorang peguam di Firma Guaman Tuoyue Sichuan, menyarankan agar pemilik berkomunikasi dan berkoordinasi dengan pemaju, termasuk sama ada untuk membetulkan keadaan, atau berunding memberikan sejumlah pampasan. 

hk01

Sekiranya koordinasi antara kedua-dua pihak gagal, disarankan agar pemilik dapat melaporkan penipuan ini kepada pihak berkuasa dalam industri berkaitan, seperti Biro Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar, bagi menunjukkan bahawa aduan mereka ini adalah wajar.

Buat masa ini, pemilik telah melaporkan kes ini kepada Biro Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar serta Biro Pengawasan Pasaran serta jabatan yang berkaitan untuk menjalankan siasatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI