26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaNasionalCOVID-19 : 37 pelajar positif, Kolej Vokasional Melaka diarah tutup dua minggu

COVID-19 : 37 pelajar positif, Kolej Vokasional Melaka diarah tutup dua minggu

Kolej Vokasional Datuk Seri Mohd Zain (KVDSMZ) Alor Gajah, Melaka diarahkan tutup selama 2 minggu bermula 21 April hingga 4 Mei berikutan 37 orang pelajar positif COVID-19.

Menurut Exco Kesihatan dan Antidadah negeri, Datuk Rahmad Mariman, keputusan itu dibuat susulan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Melaka menerima notifikasi kes positif seorang pelajar.

“Jangkitan pertama berpunca dari seorang pelajar yang kembali ke asrama KVDSMZ setelah keluar daripada zon merah pada 16 April”.

Bernama

“Berikutan itu, saringan segera ke atas 196 orang kontak rapat kepada kes positif itu yang melibatkan rakan kolej dan guru telah dijalankan”.

“Manakala kesemua pelajar yang positif telah diasingkan dan dirujuk untuk rawatan lanjut”, katanya dalam satu kenyataan pada 21 April.

Tambah beliau, kesemua kontak rapat yang disaring telah diarahkan untuk menjalani kuarantin dan dipakaikan gelang kuarantin.

Selain itu, pemantauan berterusan bagi kontak rapat kes-kes positif di blok terlibat akan diteruskan, disamping kerja-kerja disinfeksi akan dilakukan dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI