30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaGlobalEmpat pembedahan pemindahan jantung dalam sehari, dari mana Hospital Wuhan Union mendapat...

Empat pembedahan pemindahan jantung dalam sehari, dari mana Hospital Wuhan Union mendapat penderma?

Empat pemindahan jantung dalam sehari, empat jantung boleh dipilih dalam masa sepuluh hari. Dalam jangka masa yang sangat singkat, terdapat sumber organ yang berterusan. Pembedahan pemindahan organ terpantas seperti ini akan membuat profesional perubatan melihatnya dengan pandangan yang sukar dipercayai. 

Senario pembedahan pemindahan organ yang berlaku di Hospital Wuhan Union.

Yang pertama di China! Hospital Wuhan Union menyelesaikan empat pembedahan pemindahan jantung ‘dalam satu hari’.

NTD

Chutian Metropolis Daily melaporkan pada 6 Ogos tahun lalu bahawa dalam masa 14 jam, Hospital Wuhan Union menyelesaikan empat pemindahan jantung daripada pesakit yang mati otak (DBD) pada masa yang sama.

Ini bukan hanya kes pertama yang berlaku di tanah besar, malahan jarang berlaku di dunia.

Pada 18 Mac tahun ini, Yangtze River Daily melaporkan bahawa Hospital Kolej Perubatan Wuhan Union menyelesaikan 100 pemindahan jantung untuk kanak-kanak, yang secara konsisten menduduki tempat pertama di negara ini. 

Fanfan, kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, dipadankan dengan penderma jantung yang sesuai dalam masa kurang seminggu.

NTD

Rekod mengejutkan melampaui keadaan yang biasa dilakukan.

Pada bulan Jun tahun lalu, hospital berkenaan berjaya memadankan empat jantung untuk pesakit wanita dalam tempoh sepuluh hari.

Huang Shiwei, naib pengerusi Persatuan Penjagaan Pemindahan Organ Antarabangsa Taiwan berkata, “Asalkan anda mempunyai wang, mereka dapat menyediakan jantung anda. Baiklah, dari mana asalnya jantung ini?”

PKC mengumumkan mulai Januari 2015, pihaknya akan berhenti menggunakan organ pesalah hukuman mati untuk pemindahan organ. Pendermaan organ menjadi satu-satunya sumber yang diperkatakan oleh PKC. Walau bagaimanapun, sangat sedikit warga China yang aktif menderma organ.

NTD

Apabila sumbernya berkurangan, jumlah pemindahan organ juga akan berkurangan. Tetapi Hospital Wuhan Union tidak merosot menjalankan pemindahan organ yang sebaliknya terus meningkat.

Pada tahun 2015 dan 2016, hospital ini mencatatkan lebih 100 kes pemindahan jantung selama dua tahun berturut-turut, sekali gus memenangi kejuaraan kebangsaan. Secara purata, terdapat satu kes dalam tempoh setiap tiga hari.

Namun begitu, menurut laporan Hubei Daily pada bulan April tahun ini, terdapat pengurangan besar dalam bekalan organ di Wuhan. Ia memerlukan 1,600 si mati setiap tahun, sementara bandar ini hanya menyumbang kira-kira 200 si mati setiap tahun.

Doktor perubatan dari Amerika Syarikat, Li Xiangchun berkata pada tahun 2017, terdapat kira-kira 130 juta sukarelawan berdaftar untuk pendermaan organ di Amerika Syarikat. Menurut data 2018, pesakit biasanya harus menunggu dalam tempoh 6 hingga 9 bulan untuk mendapatkan jantung yang sepadan.

NTD

Dan platform terpenting untuk pendermaan organ di tanah besar ialah ‘memberi dan menerima’, yang mana pada awal Mei 2018, hanya 300,000 penderma organ yang mendaftar, menunjukkan bahawa angka ini tidak akan melebihi angka pada tahun 2017. 

Walau bagaimanapun, PKC mendakwa bahawa setelah kematian seorang warganegara China pada tahun 2017, terdapat 5,148 penderma organ. Li Xiangchun percaya bahawa ia agak mustahil. Tidak semua 300,000 penderma organ berdaftar meninggal dunia dengan segera, seseorang mesti menganggarkan kematiannya.

Li Xiangchun berkata, “Pada tahun 2018, kadar kematian di Tanah Besar China adalah 7.13 peratus. Di antaranya, pembedahan pemindahan organ hanya dalam kadar satu hingga dua peratus. Kerana penyakit yang biasa, kebanyakan organ tidak akan terjejas . Ia boleh digunakan dalam pemindahan organ. Sekiranya anda membuat pengiraan seperti ini, anda hanya boleh mendapatkan kurang daripada 40 orang untuk pemindahan organ. Oleh itu, dikatakan terdapat kes pendermaan organ pada tahun 2017, tetapi sebahagian besarnya terdapat sumber selain daripada sumbangan.”

Li Xiangchun berkata ini membuktikan bahawa pendermaan organ oleh PKC adalah satu pembohongan.

“Jadi, anda katakan Hospital Wuhan Union berkata pendermaan seperti ini untuk mendapatkan empat jantung dengan segera, kemungkinan pada dasarnya tidak wujud,” kata Li Xiangchun.

NTD

Untuk mengatasi kekurangan bekalan organ, penderma yang mati otak akan menjadi sumber terpenting.

Pelindungan jantung daripada kematian akibat mati otak juga disenaraikan sebagai kejayaan teknologi oleh Hospital Wuhan Union.

Walau bagaimanapun, siasatan antarabangsa dari luar negara mendapati bahawa polis dan doktor tentera PKC menghasilkan penderma ‘mati otak’ secara buatan atau disengajakan sehingga mereka dapat mengambil organ daripada mereka yang masih hidup dan sihat.

Hospital Wuhan Union dan Dong Nianguo, pengarah pusat pemindahan organ hospital, juga berada dalam senarai mereka yang disyaki dalam penuaian organ daripada orang yang masih hidup oleh WOIPFG.

Selama bertahun-tahun, sebahagian besar daripada ratusan pembedahan pemindahan jantung dilakukan di hospital ini oleh Dong Nianguo sendiri.

NTD

Huang Shiwei berkata, “China mempunyai beberapa premis. Yang pertama adalah selagi sistem pemindahan organnya tidak sepenuhnya terbuka dan telus kepada umum. Yang kedua adalah selagi pemindahan organnya masih merupakan industri yang mengaut keuntungan besar, dan yang ketiga apakah itu untuk terus mencabuli hak asasi manusia.”

“Kewujudan kes seperti ini pernah berlaku, masih banyak masalah dan keraguan dengan pemindahan organ di China. Sama ada anggota Falun Gong atau mereka di Xinjiang, yang dianiaya dengan pelanggaran hak asasi manusia, dan organ mereka dituai, dan saya percaya sehingga hari ini, kebanyakan perkara itu masih wujud dan dilakukan,” tambahnya.

Huang Jie, seorang profesor di Pusat Kawalan Kualiti Pemindahan Jantung Kebangsaan China, berkata secara terbuka pada akhir tahun 2019, “Masih ramai penderma yang mencukupi, dan pesakit yang dibazirkan kerana kurangnya penilaian tepat pada masanya.”

NTD

Ini menunjukkan pembedahan yang tidak normal daripada komuniti pemindahan jantung di China, iaitu ‘organ menunggu pesakit’.

Seorang itu hanya mempunyai satu jantung. Kebanyakan orang mahu ‘hidup’, yang bermaksud hanya beberapa orang yang perlu ‘mati’.

Ini ‘jantung yang menyelamatkan nyawa’ untuk pesakit, mungkin juga ‘jantung yang menyelamatkan nyawa’ buat penderma.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI