34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaKesihatanHamil semula selepas 3 minggu kehamilan, ibu British selamat lahirkan kembar jarang...

Hamil semula selepas 3 minggu kehamilan, ibu British selamat lahirkan kembar jarang berlaku

Setelah bertahun-tahun menunggu, akhirnya seorang wanita British dan suaminya mendapat perkhabaran gembira di mana mereka bakal menimang cahaya mata.

Semasa pemeriksaan ‘ultrasound’, doktor berkata bahawa dia hamil anak tunggal namun, pemeriksaan kedua tidak lama kemudian mendapati bahawa janin kedua telah muncul di rahimnya.

Jelas doktor, situasi ini adalah ‘kehamilan tambahan’ yang sangat jarang berlaku. Wanita itu dilaporkan telah melahirkan sepasang kembar yang sihat pada bulan September tahun lalu.

Roberts berusia 39 tahun di United Kingdom mempunyai “kehamilan semula” yang jarang berlaku apabila kedua-dua janin mengandung jarak tiga minggu. (Sumber Ihsan: Roberts)

Pasangan itu, Rebecca Roberts dan Rhys Weaver yang mempunyai anak sulung berusia 15 tahun, sudah beberapa tahun berusaha untuk menambah cahaya mata namun tidak berjaya.

Mereka walau bagaimanapun selepas itu telah menerima ubat kesuburan dan hasilnya, Rebecca hamil pada awal tahun lalu.

Ketika dia menjalani ultrasound untuk pertama kalinya, doktor memberitahu bahawa dia mengandung seorang anak tunggal. Dia diuji lagi pada minggu ke-12 kehamilannya dan mengetahui bahawa terdapat janin kedua – jarak usia kedua-dua janin adalah 3 minggu.

Dalam temu bual dengan Good Morning America, pakar obstetrik dan sakit puan di Royal United Hospital di Bath, David Walker mengatakan bahawa situasi ini tidak pernah dialaminya selama 30 tahun berkhidmat.

Sumber Ihsan: Roberts

“Kerana saiz janin kedua jauh lebih kecil, kami agak bimbang. Tetapi imbasan biasa mendapati bahawa kadar pertumbuhan janin yang lebih kecil lazimnya tiga minggu di belakang. Disimpulkan bahawa ini adalah ‘superfetation’ yang sangat jarang berlaku dalam sejarah perubatan.

Walker mengatakan bahawa Rebecca melepaskan telur lagi kira-kira tiga minggu setelah konsepsi pertamanya, yang secara luar biasanya telah disenyawakan dan ditanamkan di rahim dengan beberapa cara.

Walker dalam pada itu berasa bimbang tentang perkembangan janin, tetapi ketika itu kadar pertumbuhan kedua janin sangat tinggi.

Walker juga berkata, “Reaksi pertama saya adalah, mengapa saya tidak melihat bayi kedua? Kemudian saya sedikit lega kerana saya mengetahui bahawa ini bukan salah saya, tetapi kehamilan yang luar biasa”.

Rebecca pula berasa terkejut mengetahui terdapat dua janin di dalam rahimnya. “Antara 13 kes kehamilan yang tidak direkodkan, perbezaan selang konsepsi antara kembar yang saya hamil adalah yang lama, hampir satu bulan”, jelasnya.

Sumber Ihsan: Roberts

“Selang paling lama antara kes-kes lain yang saya telah tahu hanya selama 10 hari”, tambahnya lagi.

Memandangkan kehamilan seperti ini sangat jarang berlaku dan usia Roberts mempunyai risiko tertentu untuk melahirkan anak kembar, doktor juga memberi amaran bahawa janin kedua mungkin sukar untuk bertahan kerana kelahiran pramatang.

Ini kerana, ketika ia berusia lebih dari 33 minggu kehamilan, ia lebih muda. Janin sukar berkembang secara normal kerana masalah tali pusat dan si kembar perlu segera dikeluarkan menerusi pembedahan caesarean.

Akhirnya, Rebecca melahirkan anak kembar lelaki dan perempuan pada 17 September tahun lalu – Noah dengan berat 2.1 kilogram lahir terlebih dahulu kemudian diikuti dengan Rosalie dengan berat 1.1 kilogram dua minit kemudian.

Kedua-dua bayi dihantar ke unit rawatan intensif neonatal, dengan Noah hanya tinggal di hospital lebih tiga minggu, sementara Rosalie tinggal selama 95 hari.

Sumber Ihsan: Roberts

Pada malam Krismas, pasangan itu akhirnya dibenarkan untuk membawa Rosalie pulang. Ini dapat dilihat dari foto-foto bahawa walaupun saiz dan perkembangan kedua bayi itu jelas berbeza, ikatan antara kedua-duanya sangat kuat.

Kini, kembar tersebut sudah berusia lebih setengah tahun dan kadar pertumbuhan Rosalie secara beransur-ansur meningkat dengan abangnya. Rebecca turut menggambarkan mereka sebagai kembar yang paling menakjubkan, paling comel dan paling indah”.

Pasangan tersebut juga membuka akaun Instagram untuk terus berkongsi pengalaman pertumbuhan bayi mereka yang luar biasa ini.

“Kami harap orang lain juga dapat lihat mereka membesar. Keajaiban boleh berlaku dan buktinya adalah kembar saya”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI