31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaKetua Pengarah Kesihatan: 9 petugas kesihatan dijangkiti COVID-19 selepas melengkapkan dua dos...

Ketua Pengarah Kesihatan: 9 petugas kesihatan dijangkiti COVID-19 selepas melengkapkan dua dos vaksin

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah pada 16 April menerusi kiriman di laman Facebooknya mengesahkan bahawa seramai sembilan orang petugas kesihatan yang telah menerima dua dos lengkap vaksin COVID-19 didapati dijangkiti virus berkenaan.

Noor Hisham Abdullah/Facebook

Menurutnya dalam kenyataan tersebut, sembilan orang petugas kesihatan terbabit telah dijangkiti COVID-19 selepas dua minggu melengkapkan dos suntikan vaksin.

Disamping itu, 31 kes lagi yang turut sama melibatkan petugas kesihatan telah dikesan kurang dari tempoh dua minggu selepas mereka melengkapkan dos kedua vaksin COVID-19.

Tambahnya, walaupun sehingga kini direkodkan bahawa seramai 142 orang petugas kesihatan telah dijangkiti COVID-19 selepas menerima dos pertama vaksin, namun, kesemua pesakit yang terlibat didapati tidak menunjukkan gejala yang teruk.

Noor Hisham Abdullah/Facebook

“Paling penting sekali semua (pesakit) tidak mengalami gejala yang teruk. Jelas sekali bahawa kita masih lagi boleh dijangkiti (COVID-19) selepas melengkapkan dos vaksin tetapi dengan gejala yang lebih berkurangan,” tulisnya dalam kiriman tersebut.

Sehubungan itu, Tan Sri Dr Noor Hisham sekali lagi mengingatkan orang ramai untuk kekal mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan. “Tiada siapa yang akan selamat selagi semua orang belum selamat,” tulisnya menamatkan kiriman.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI