30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGlobalIndia lapor lebih 200,000 kes baharu COVID-19 dalam sehari

India lapor lebih 200,000 kes baharu COVID-19 dalam sehari

NEW DELHI – India melaporkan lebih 200,000 kes baharu COVID-19 pada 15 April, sekali gus melonjakkan angka kes positif di negara itu melepasi 14 juta orang.

Reuters melaporkan, situasi penularan itu meletakkan sistem kesihatan negara itu dalam keadaan seperti ‘telur di hujung tanduk’, sekiranya tiada langkah memutuskan rantaian jangkitan dilakukan.

Di New Delhi, puluhan hotel dan dewan perkahwinan ditukar menjadi pusat untuk pesakit COVID-19, dan dihubungkan dengan hospital. Di hospital pula, keadaannya sesak sehingga penjarakan fizikal dan aturan pergerakan yang sistematik sukar dipatuhi.

Twitter

“Kenaikan kes ini menakutkan,” menurut pakar kesihatan kerajaan S.K. Sarin, di New Delhi.

Ketua Menteri Delhi, Arvind Kejriwal, mengumumkan perintah berkurung pada minggu lalu untuk memutuskan rantaian jangkitan di bandar raya tersebut, yang mencatatkan 17,282 kes positif baharu dan 104 kematian dalam tempoh 24 jam.

Pergerakan pekerja stesen kereta api, hospital dan lapangan terbang dibenarkan sebagai sebahagian daripada perkhidmatan perlu, namun pusat beli-belah, gimnasium, spa dan auditorium diarah tutup.

Arvind menambah, 5,000 katil di hospital disediakan dan lebih banyak akan ditambah kemudian. Beliau mendakwa tiada masalah kekurangan katil di ibu negara itu.

Sementara itu, hiruk-pikuk di bandar raya kewangan terbesar India, Mumbai, kini sedikit lengang kerana masih dalam perintah berkurung untuk mengekang penyebaran virus COVID-19.

Langkah terpaksa diambil selepas pihak berkuasa negeri Maharashtra yang paling teruk dicengkam pandemik, mengambil langkah menutup kebanyakan aktiviti industri, perniagaan dan tempat awam selain mengehadkan pergerakan rakyatnya selama 15 hari. Namun begitu, perkhidmatan kereta api dan laluan udara masih beroperasi.

Twitter

Berkenaan 200,739 kes jangkitan baharu yang direkodkan dalam masa 24 jam, Menteri Kesihatan negara itu juga mendedahkan tentang 1,038 kematian baharu, menjadikan jumlah keseluruhan angka korban menjadi 173,123 orang sejak pandemik bermula pada tahun lalu.

Kes positif COVID-19 keseluruhan di India adalah yang kedua tertinggi selepas Amerika Syarikat dan angka kematiannya pula di kedudukan keempat di belakang Amerika Syarikat, Brazil dan Mexico.

Dipercayai, statistik sebenar berkaitan COVID-19 di India adalah lebih tinggi daripada yang direkodkan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI