25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPDRM tawar diskaun 50 peratus bagi kompaun saman trafik sehingga 11 April...

PDRM tawar diskaun 50 peratus bagi kompaun saman trafik sehingga 11 April jika guna aplikasi MyBayar Saman

Rakyat Malaysia yang mempunyai saman kompaun trafik PDRM kini boleh menikmati tawaran diskaun sehingga 50 peratus sehingga 11 April sekiranya membayar saman trafik menggunakan portal dan aplikasi MyBayar Saman.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah melancarkan portal dalam talian dan aplikasi mudah alih MyBayar Saman pada 25 Mac 2021, dan Ketua Polis Negara Malaysia, Tan Sri Abdul Hamid Bador mengumumkan diskaun sehingga 50 peratus untuk kompaun saman trafik bermula 25 Mac hingga 11 April bagi mereka yang menggunakan portal dan aplikasi MyBayar Saman.

JSPTPDRM/Facebook

“Menerusi aplikasi ini orang awam tidak perlu bersesak di kaunter bayaran sedia ada seperti sebelum ini dan mudah melakukan pembayaran saman secara dalam talian,” katanya ketika melancarkan sistem bayaran saman MyBayar Saman di Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman.

PDRM berharap dapat mencapai sekurang-kurangnya 80 peratus kutipan saman trafik menerusi pembayaran automatik sepenuhnya menjelang tahun 2022. 

Pengguna hanya perlu mendaftar di portal rasmi PDRM atau pautan https://mybayar.rmp.gov.my atau muat turun aplikasi MyBayar Saman di Google Playstore atau Apple Store, dan anda akan dapat membayar saman trafik dengan mudah.

MyBayar Saman

Bagaimanapun, TIDAK semua kesalahan trafik diberikan diskaun. Kesalahan utama trafik berikut adalah tidak terpakai dalam penggunaan aplikasi MyBayar Saman:

  • Memandu di lorong kecemasan.
  • Memandu melebihi had laju.
  • Menggunakan telefon bimbit ketika memandu.
  • Memotong garisan berkembar di jalan raya.
  • Tidak mematuhi dan melanggar lampu isyarat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI